Varför är det bra med en pre shoot innan en bröllopsfotografering?

Nästan ingen har blivit fotograferad tidigare

Med något enstaka undantag så har ingen av dem som jag fotograferar blivit fotograferade under liknande omständigheter förut. Visst, alla har ju fastnat på bild på ett eller annat sätt, någon gång, men just att bli fotade av en professionell fotograf i samband med bröllop är något helt nytt för i princip alla. Till stor del beror detta såklart på att det är första gången man gifter sig men framför allt beror det på att vi inte har en tradition av att arrangera fotograferingar. Ska kanske flika in att jag har haft flera par där den ena, eller båda två, varit gifta förut men jag har faktiskt aldrig fått ett ja på frågan om de blivit plåtade förut. Vi är alla olika och trivs olika bra i olika typer av situationer och det finns även de som faktiskt känner att bröllopsfotograferingen är något läskigt och obehagligt och så ska det absolut inte vara.

Att bli fotograferad på sitt bröllop är en kul upplevelse. Inte bara att titta på bilderna efteråt utan även själva plåtningen. Även om det kan vara lite pirrigt i början för vissa, så ser jag tydligt hur paren blommar ut och slappnar av. För vissa sker detta helt naturligt på en gång medan andra behöver lite mer tid på sig.

Pre shoot på Drottningholms slott
Bild från pre shoot med Emmi och Christofer

Saker som gör att era bröllopsbilder blir bra

Alla som hyr in en bröllopsfotograf vill såklart att bilderna ska bli så fina som möjligt. Man vill kunna visa upp bilderna för anhöriga, kompisar och, inte minst, för sig själva. Det finns flera faktorer som avgör om bilderna blir bra: ljusförhållanden, miljön, fotografens utrustning, fotografens kunskap (surprise!!) och personerna som blir fotograferade. Självklart spelar det roll hur ni ser ut och vilka kläder ni har på er. Det är dock inte säkert att den snyggaste tjejen i klassen är den som blir bäst på bild även om det inte är en nackdel att vara snygg. En viktig parameter för bra bilder är hur bra brudparet är på att slappna av under fotograferingen. Att vara avslappnad är till stor del ett resultat av samspel och tillit mellan bröllopsfotograf och brudpar. När jag fotograferar bröllop vill jag att brudparet ska fokusera på sig själva. Det handlar om att dokumentera känslorna som finns mellan er just denna dag och därför vill jag inte att båda två stirrar in i kameran hela tiden utan på varandra.

Det är inte fel med bilder där båda tittar in i kameran men det är inte så jag jobbar. Ingen regel utan undantag dock. På många av mina bilder tittar den ena, eller båda, in i kameran men det är väldigt få bilder där båda tittar in i kameran på samma gång. Varför då? Det beror på vem du frågar men frågar du mig så tycker inte jag om det helt enkelt. När båda stirrar in i gluggen så är det väldigt tydligt att jag är där och när ni tittar på mig så tittar ni inte på varandra och det är ju faktiskt ni två som ska gifta er. Inte vi tre. :-)

Pre shoot med Helén och Micke
Bild från pre shoot med Helén och Micke

Så, för att öva på att vara avslappnade så är det väldigt bra att genomföra en pre shoot. Lite töntigt med engelska ord men det är ett vedertaget begrepp även på svenska. Vi kan lika gärna kalla det för provfotografering eller förfotografering eller något annat…

Vad kostar en pre shoot?

I de paket som inkluderar en pre shoot så kostar det inget extra. Ni får självklart se resultatet innan det är dags för den riktiga bröllopsfotograferingen och då kan ni själva se hur det blev. Ni kanske kan fånga upp någon skön pose som ni gjorde eller något som ni inte gillade som ni då kan försöka att inte göra på bröllopsplåtningen. I min prislista ser ni vilka paket där pre shoot ingår.

Säg hej!
bangalay-propitiable
 • Kolla in mina bröllopsfoton!


  Till portfolion
 • "När vi tittar på alla foton igen så kan vi riktigt känna hur det var den där sagolika dagen på slottet när vi blev man och hustru och vi kunde inte vara gladare över att vi valde just DIG att följa våra steg och föreviga vår dag! TACK igen!"

  Ulrika och Jonas

 • Ur portfolion

  Jessica och Manne

  Jessica och Manne Jessica och Manne

  Blixtar och dunder och lite regn på det. Ingredienser för ett perfekt bröllop med Jessica och Manne.

  Nashmil och Milad

  Nashmil och Milad Nashmil och Milad

  Färger, musik, dans och gränslös glädje. Nashmil och Milads bröllop är något alldeles etxra

  Gunda-Marie och Hans

  Gunda-Marie och Hans Gunda-Marie och Hans

  Ett bröllop i Norge med fina Gunda-Marie och Hans. Ett vinterbröllop som blir väldigt svårt att överträffa.

  Syrianskt bröllop

  Syrianskt bröllop Syrianskt bröllop

  En sprudlande glädjekavalkad kan man sammanfatta detta syrianska bröllop som ägde rum i Stockholm.

  Ulrika och Jonas

  Ulrika och Jonas Ulrika och Jonas

  När Ulrika och Jonas gifte sig så gick de "all in" med det mesta. Det blev ett sagolikt bröllop på slottet.

  Linda och Andreas

  Linda och Andreas Linda och Andreas

  Anrika Waxholms hotell och den lilla ön, Badholmen, samt ett brudpar i form av Linda och Andreas som ska gifta sig.

  Azar och Pedram

  Azar och Pedram Azar och Pedram

  Ett eldorado i glädje och känslor. Ett eldorado i färger och människor från fjärran kulturer. Detta är Azar och Pedram.

  Previous Next
 • Senaste bloginläggen