Nästan ingen har blivit fotograferad tidigare

Med något enstaka undantag så har ingen av dem som jag fotograferar blivit fotograferade under liknande omständigheter förut. Visst, alla har ju fastnat på bild på ett eller annat sätt, någon gång, men just att bli fotade av en professionell fotograf i samband med bröllop är något helt nytt för i princip alla. Till stor del beror detta såklart på att det är första gången man gifter sig men framför allt beror det på att vi inte har en tradition av att arrangera fotograferingar. Ska kanske flika in att jag har haft flera par där den ena, eller båda två, varit gifta förut men jag har faktiskt aldrig fått ett ja på frågan om de blivit plåtade förut. Vi är alla olika och trivs olika bra i olika typer av situationer och det finns även de som faktiskt känner att bröllopsfotograferingen är något läskigt och obehagligt och så ska det absolut inte vara.

Att bli fotograferad på sitt bröllop är en kul upplevelse. Inte bara att titta på bilderna efteråt utan även själva plåtningen. Även om det kan vara lite pirrigt i början för vissa, så ser jag tydligt hur paren blommar ut och slappnar av. För vissa sker detta helt naturligt på en gång medan andra behöver lite mer tid på sig.

Saker som gör att era bröllopsbilder blir bra

Alla som hyr in en bröllopsfotograf vill såklart att bilderna ska bli så fina som möjligt. Man vill kunna visa upp bilderna för anhöriga, kompisar och, inte minst, för sig själva. Det finns flera faktorer som avgör om bilderna blir bra: ljusförhållanden, miljön, fotografens utrustning, fotografens kunskap (surprise!!) och personerna som blir fotograferade. Självklart spelar det roll hur ni ser ut och vilka kläder ni har på er. Det är dock inte säkert att den snyggaste tjejen i klassen är den som blir bäst på bild även om det inte är en nackdel att vara snygg. En viktig parameter för bra bilder är hur bra brudparet är på att slappna av under fotograferingen. Att vara avslappnad är till stor del ett resultat av samspel och tillit mellan bröllopsfotograf och brudpar. När jag fotograferar bröllop vill jag att brudparet ska fokusera på sig själva. Det handlar om att dokumentera känslorna som finns mellan er just denna dag och därför vill jag inte att båda två stirrar in i kameran hela tiden utan på varandra.

Det är inte fel med bilder där båda tittar in i kameran men det är inte så jag jobbar. Ingen regel utan undantag dock. På många av mina bilder tittar den ena, eller båda, in i kameran men det är väldigt få bilder där båda tittar in i kameran på samma gång. Varför då? Det beror på vem du frågar men frågar du mig så tycker inte jag om det helt enkelt. När båda stirrar in i gluggen så är det väldigt tydligt att jag är där och när ni tittar på mig så tittar ni inte på varandra och det är ju faktiskt ni två som ska gifta er. Inte vi tre. :-)

Så, för att öva på att vara avslappnade så är det väldigt bra att genomföra en pre shoot. Lite töntigt med engelska ord men det är ett vedertaget begrepp även på svenska. Vi kan lika gärna kalla det för provfotografering eller förfotografering eller något annat…

Vad kostar en pre shoot?

En pre shoot kostar inget extra. Ni får självklart se resultatet innan det är dags för den riktiga bröllopsfotograferingen och då kan ni själva se hur det blev. Ni kanske kan fånga upp någon ”skön pose” som ni gjorde eller något som ni inte gillade som ni då kan försöka att undvika på bröllopsplåtningen.