Välja bröllopsfotograf

Underbart! Ni har bestämt att ni ska gifta er och dela hela ert återstående liv tillsammans. Ett stort beslut som de flesta tar förr eller senare. Ok, hur gör man när man ska gifta sig? Jag kommer inte gå in på alla detaljer utan kommer fokusera på bröllopsfotograferingen i den här artikeln.

Det första man bör göra är att lägga en ambitionsnivå för fotograferingen. Ska ni hyra in en professionell bröllopsfotgraf eller ska ni be någon hobbyfotograf fotografera er gratis? Det kan kosta massor av pengar att hyra in en fotograf och det innebär ytterligare en post i kostnadskolumnen i er redan ansträngda budget. Er kompis, eller någon annan hobbyfotograf, kan göra det helt gratis så det är helt klart ett alternativ att fundera på om budgeten ska hållas nere.

Bröllop i Riddarhuset, StockholmVidare ska ni fundera på vilken bildstil ni vill ha på era bröllopsbilder. Stilarna är lika många som antal fotografer. Alla har sin egen stil även om det går att hitta ett begränsat antal huvudinriktningar. Vissa gillar “vanliga” porträttbilder där brudparet ler in i kameran, prydligt uppställda bredvid varandra. Andra gillar lite mer okonventionella bilder som överraskar lite. Miljön går att variera och påverkar resultatet massor. En vacker park ger en helt annan karaktär på bilderna än om man tex plåtar i en öde industrilokal. Bröllopsbilder med dokumentär framtoning kan vara ett skojigt alternativ till det arrangerade och planerade. Möjligheterna är många och det är värt tiden att kolla runt lite på Internet för att få idéer på hur ni vill att era bilder ska se ut.

Efter själva fotograferingen kommer en annan mycket viktig process: efterbearbetning av bilderna. Det är här den sista justeringen utförs och det är då bilden går från att vara en bra bild till en fantastisk bild. Det krävs mycket övning för att bli en duktig bildredigerare och där får du räkna med att proffset har stor fördel. Bildredigeringen är det en fotograf lägger ner mest tid på. Det ligger många, många timmar bakom en slutleverans av tex bröllopsbilder. En dålig bildredigerare innebär med stor sannolikhet försämrade bilder.

Se till att boka ett personligt möte när ni väl bestämt er för en fotograf. Detta gäller både om ni väljer amatören eller proffset. Helst ska ni se till att ni genomför en sk “pre shooting” (en provfotografering) för att ni alla ska få en chans lära känna varandra och testa hur det är att bli fotograferad. När ni sedan får se bilderna har ni chans att ge era synpunkter om ni vill ändra på något inför den skarpa fotograferingen.

Om ni bokar en proffsfotograf är det viktigt att ni skriver ett kontrakt. Kontraktet ska innehålla all viktig information kringbröllopet; tidpunkt, omfattning, pris, rättigheter, avbokningsregler, betalningsvillkor, leverans av bilder etc.

Vad kostar en proffsfotograf nu då? Som jag sa, det kostar allt mellan himmel och jord. Mitt tips är att kolla runt på olika fotografers hemsidor för att se vad de kostar. Som en liten vägledning kan ni kolla på prisguiden som Svenska Fotografers Förbund tagit fram. Det är inget facit men ger i alla fall en fingervisning.

En fotograf erbjuder ofta ett antal olika “paket” med olika innehåll. De minsta paketet brukar vara en timmes porträttfotografering, antingeni studio eller på överenskommen plats, ofta vid kyrkan. Paketen växer sedan med tex: fotografering under vigselceremonin, efter vigseln, förberedelserna innan vigseln, bröllopsmiddagen, festen osv. De flesta fotografer erbjuder även ett så kallat heldagspaket där en eller två fotografer följer med från tid morgon till dess att brudpartet smiter iväg från festen på natten. Om du planerar att köpa det sistnämnda paketet får du vara beredd på att öppna plånboken rejält. Å andra sidan kan du förvänta dig ett fantastiskt minne med många fina bilder som hjälper dig minnas er speciella dag för resten av livet.

Jag har gjort en liten tabell som jämför hobbyfotografen med proffset på några punkter. Bra att fundera på när ni ska göra ert val.

Hobbyfotografen Proffsfotografen
Har tidigare erfarenhet från liknande uppdrag Troligen inte Ja
Garanterar kvalitén på bilderna Nej Ja, du ska inte betala för tekniskt misslyckade bilder
Vet vilken typ av bilder man ska ta Kanske Ja
Har backup om någon utrustning går sönder Antagligen inte Ja, absolut
Kan bildredigering för bästa resultat Förmodligen inte Ja
Har rätt typ av objektiv för olika ljusförhållanden Kanske Självklart
Har kunskap att instruera brudparet hur de ska bete sig under fotograferingen Väldigt begränsad Ja
Är engagerad och lägger ner tid och energi för att leverera fina bilder Ja Ja
Kostar pengar Nej Ja, mellan ca 3000:- till 50000:- beroende på fotograf och fotgraferingens omfattning

Jag hoppas ni fått lite tips här inför ert val av fotograf. Jag ska ju inte sticka under stolen med att jag gärna tar mig an ert bröllop så ta gärna kontakt med mig, antingen om ni har generella frågor kring bröllopfotografering eller om ni är intresserade av att boka mig.

Kontakta mig


Säg hej!
 • Kolla in mina bröllopsfoton!


  Till portfolion
 • "När vi tittar på alla foton igen så kan vi riktigt känna hur det var den där sagolika dagen på slottet när vi blev man och hustru och vi kunde inte vara gladare över att vi valde just DIG att följa våra steg och föreviga vår dag! TACK igen!"

  Ulrika och Jonas

 • Ur portfolion

  Jessica och Manne

  Jessica och Manne Jessica och Manne

  Blixtar och dunder och lite regn på det. Ingredienser för ett perfekt bröllop med Jessica och Manne.

  Nashmil och Milad

  Nashmil och Milad Nashmil och Milad

  Färger, musik, dans och gränslös glädje. Nashmil och Milads bröllop är något alldeles etxra

  Gunda-Marie och Hans

  Gunda-Marie och Hans Gunda-Marie och Hans

  Ett bröllop i Norge med fina Gunda-Marie och Hans. Ett vinterbröllop som blir väldigt svårt att överträffa.

  Syrianskt bröllop

  Syrianskt bröllop Syrianskt bröllop

  En sprudlande glädjekavalkad kan man sammanfatta detta syrianska bröllop som ägde rum i Stockholm.

  Ulrika och Jonas

  Ulrika och Jonas Ulrika och Jonas

  När Ulrika och Jonas gifte sig så gick de "all in" med det mesta. Det blev ett sagolikt bröllop på slottet.

  Linda och Andreas

  Linda och Andreas Linda och Andreas

  Anrika Waxholms hotell och den lilla ön, Badholmen, samt ett brudpar i form av Linda och Andreas som ska gifta sig.

  Azar och Pedram

  Azar och Pedram Azar och Pedram

  Ett eldorado i glädje och känslor. Ett eldorado i färger och människor från fjärran kulturer. Detta är Azar och Pedram.

  Previous Next
 • Senaste bloginläggen