Underbart! Ni har bestämt att ni ska gifta er och dela hela ert återstående liv tillsammans. Ett stort beslut som de flesta tar förr eller senare. Ok, hur gör man när man ska gifta sig? Jag kommer inte gå in på alla detaljer utan kommer fokusera på bröllopsfotograferingen i den här artikeln.

Det första man bör göra är att lägga en ambitionsnivå för fotograferingen. Ska ni hyra in en professionell bröllopsfotgraf eller ska ni be någon hobbyfotograf fotografera er gratis? Det kan kosta massor av pengar att hyra in en fotograf och det innebär ytterligare en post i kostnadskolumnen i er redan ansträngda budget. Er kompis, eller någon annan hobbyfotograf, kan göra det helt gratis så det är helt klart ett alternativ att fundera på om budgeten ska hållas nere.

Vidare ska ni fundera på vilken bildstil ni vill ha på era bröllopsbilder. Stilarna är lika många som antal fotografer. Alla har sin egen stil även om det går att hitta ett begränsat antal huvudinriktningar. Vissa gillar ”vanliga” porträttbilder där brudparet ler in i kameran, prydligt uppställda bredvid varandra. Andra gillar lite mer okonventionella bilder som överraskar lite. Miljön går att variera och påverkar resultatet massor. En lummig park ger en helt annan karaktär på bilderna än om man tex plåtar i en öde industrilokal. Bröllopsbilder med dokumentär framtoning kan vara ett alternativ till det arrangerade och planerade. Möjligheterna är många och det är värt tiden att kolla runt lite på Internet för att få idéer på hur ni vill att era bilder ska se ut.

Efter själva fotograferingen kommer en annan mycket viktig process: efterbearbetning av bilderna. Det är här den sista justeringen utförs och det är då bilden får sin ”yt-polish”. Det krävs mycket övning för att bli en duktig bildredigerare och där får du räkna med att proffset har stor fördel. Bildredigeringen är det en fotograf lägger ner mest tid på. Det ligger många, många timmar bakom en slutleverans av tex bröllopsbilder. En dålig bildredigerare innebär med stor sannolikhet försämrade bilder.

Se till att boka ett personligt möte när ni väl bestämt er för en fotograf. Detta gäller både om ni väljer amatören eller proffset. Helst ska ni se till att ni genomför en sk ”pre shooting” (en provfotografering) för att ni alla ska få en chans lära känna varandra och testa hur det är att bli fotograferad. När ni sedan får se bilderna har ni chans att ge era synpunkter om ni vill ändra på något inför den skarpa fotograferingen.

Om ni bokar en proffsfotograf är det viktigt att ni skriver ett kontrakt. Kontraktet ska innehålla all viktig information kring bröllopet; tidpunkt, omfattning, pris, rättigheter, avbokningsregler, betalningsvillkor, leverans av bilder etc.

Vad kostar en proffsfotograf nu då? Som jag sa, det kostar allt mellan himmel och jord. Mitt tips är att kolla runt på olika fotografers hemsidor för att se vad de kostar. Som en liten vägledning kan ni kolla på prisguiden som Svenska Fotografers Förbund tagit fram. Det är inget facit men ger i alla fall en fingervisning.

En fotograf erbjuder ofta ett antal olika ”paket” med olika innehåll. De minsta paketet brukar vara en timmes porträttfotografering, antingen i studio eller på överenskommen plats, ofta vid kyrkan. Paketen växer sedan med tex: fotografering under vigselceremonin, efter vigseln, förberedelserna innan vigseln, bröllopsmiddagen, festen osv. De flesta fotografer erbjuder även ett så kallat heldagspaket där en eller två fotografer följer med från tid morgon till dess att brudparet smiter iväg från festen på natten. Om du planerar att köpa det sistnämnda paketet får du vara beredd på att öppna plånboken rejält. Å andra sidan kan du förvänta dig ett fantastiskt minne med många fina bilder som hjälper dig minnas er speciella dag för resten av livet.

Jag har gjort en liten tabell som jämför hobbyfotografen med proffset på några punkter. Bra att fundera på när ni ska göra ert val.

 HobbyfotografenProffsfotografen
Har erfarenhet från tidigare bröllopTroligen inteJa
Garanterar kvalitén på bildernaNejJa, du ska inte betala för tekniskt misslyckade bilder
Vet vilken typ av bilder man ska taI bästa fallJa
Har backup om någon utrustning går sönderFörmodligen inteJa
Kan bildredigering för bästa resultatFörmodligen inteJa
Har rätt typ av objektiv för olika ljusförhållandenKanskeJa
Kan vid behov instruera brudparetVäldigt begränsadJa
Är engagerad och lägger ner tid och energi för att leverera fina bilderAntagligenJa
Kostar pengarInget eller väldigt liteJa

Jag hoppas ni fått lite tips här inför ert val av fotograf. Lycka till!