Jag får ofta frågan vilket som är bäst: Att ta porträttbilderna före eller efter vigselceremonin. Mitt svar på den frågan är att det inte finns något rätt eller fel svar utan det beror på omständigheterna. Båda sätten funkar såklart och båda sätten har sina för- och nackdelar. Tänker ta tillfället i akt och redogöra, lite kortfattat, för de två alternativen.

Först tänker jag förklara vad jag menar med porträttfotografering. En bröllopsfotografering innehåller, i grova drag, några olika delmoment: bilder på förberedelserna dvs. när ni gör er fina (bilder hos frisören, brudgummen som stryker skjortan osv.), porträttsessionen, vigselakten, mottagningen utanför kyrkan, transporten till festlokalen, brudskål, middagen och avslutningsvis, festen. Själva porträttfotograferingen är då bröllopsfotografen, tillsammans med brudparet, har en egen stund där jag bara plåtar er. Det handlar alltså inte bara om individuella bilder på var och en av er utan mestadels bilder med er två tillsammans. Individuella bilder ingår också men det blir mest bilder på er två gemensamt (om du vill läsa mer om bröllopsfotografering så kan du läsa min artikel om hur jag jobbar som bröllopsfotograf).

Att fotografera bröllopsporträtten före vigseln

Det finns flera fördelar med att plåta porträtten före. Håruppsättningar, makeup och kläder har suttit på kortare tid och är normalt finare ju tidigare ni väljer att förlägga porträttfotograferingen. Det är inte helt ovanligt att ni fäller några glädjetårar under själva vigselceremonin och tårar har en tendens att ställa till det lite med sminket. När ni kommer ut ur kyrkan brukar det bli ett litet kram- och pusskalas och även det utgör en smärre riskfaktor får både hår, kläder och makeup. Ytterligare en fördel med att plåta porträtten innan är att ni normalt känner mindre stress. Det kan kanske låta lite motsägelsefullt eftersom ni borde vara nervösa innan vigseln men när jag säger stress så menar jag att ni slipper oroa er för att gästerna står och väntar på att ni ska ansluta till dem. Kör man porträtten innan så har gästerna normalt inte ens kommit till ert bröllop.

Att fotografera bröllopsporträtten efter vigseln

Så, varför ska man välja att förlägga porträttsessionen efter vigseln? Jo, t.ex. om det är ont om tid mellan era förberedelser och vigseln så är man helt tvungen att plåta efter vigseln. En annan, inte helt ovanlig, anledning är att bruden och brudgummen inte vill visa upp sig för varandra innan vigseln utan vill spara på det magiska ögonblicket till vigselceremonin. Den stunden är såklart väldigt speciell och den vill jag inte missa heller. Man kan iofs tänka sig att ni lägger in det som ett moment i själva porträttsessionen och att vi helt enkelt startar porträttfotograferingen med just det (känner nästan att tårarna börja rinna bara jag skriver om det).
Ytterligare en anledning till att ta porträtten efter vigseln, kan vara att ni vill att gästerna ska få tid till annat efter vigseln. Kanske ska de få chansen att byta om till andra kläder inför middag och fest, mingla och umgås, eller kanske gå en tipspromenad som ett roligt inslag.

Värt att notera i detta sammanhang är att även om de flesta väljer att genomföra en porträttsession så finns det par som helt enkelt väljer att inte ha det överhuvudtaget. Det finns många små ministunder under en bröllopsdag där jag kan låna paret ett par minuter för att knäppa några fina bilder. Gör man så kan man också passa på att fånga det magiska ljuset som man har tillgång till strax innan solnedgång, vilket normalt sker senare än när en porträttfotografering brukar genomföras.

Som sagt – det finns inget rätt eller fel utan ni får själva väga in för- och nackdelarna och välja hur ni vill ha det. Ta gärna input från mig också.