Pre shoot

Pre shoot på hemmaplan

By 16 maj, 2012 No Comments

Det här var en riktigt lyxig pre shoot. Inte för att vi befann oss på en flashig plats eller i någon dyr fotostudio. Lyxet denna gång bestod i att vi gick ut på ängen bakom där jag bor. Eller förresten – vi hamnade snarare i ett dike samt i ett övergivet gammalt plåtskjul som jag vet inte vad det använts till tidigare. Vad jag vill ha sagt är att det inte behövs så mycket för att bilderna ska bli fina. En buske, eller som i detta fall, ett dike med vass i och ett övergivet plåtskjul med trasiga väggar och tak som gör att ljuset sipprar in och skapar häftig belysning.

Pre shoot med Sofia och Niklas

Idag plåtar jag Sofia och Niklas inför deras bröllop som ska gå av stapeln i slutet på juni. Vi övar alltså inför den riktiga bröllopsfotograferingen då moi ska vara deras bröllopsfotograf. Känner mig lika stolt varje gång jag tänker på alla som väljer att ha mig som kameranisse på en av deras livs absolut viktigaste och mest minnevärda dagar. Med det sagt så vill jag även betona vilket ansvar det läggs på mig, och andra bröllopsfotografer, varje gång det är dags för ett bröllop. Det är så mycket som måste stämma och så mycket du inte får missa som fotograf på ett bröllop. Och vad mycket som skulle kunna gå fel! Det funkar liksom inte att komma och säga ”Eh, göre nåt om bilderna från kyrkan blev misslyckade. Hade glömt att ändra slutartiden så jag tror att alla bilder är suddiga. Så himla många knappar på kameran och jag har inte hunnit lära mig hur allt funkar, liksom… Flåt! Ok?” Nej, det får inte hända och kommer inte hända. Visst, det finns alltid en liten, liten risk att något går sönder. En kamera, en blixt, ett objektiv, ett batteri etc. Därför har jag ALLTID dubbelt, eller mer, av allt. Det handlar om att vara steget före och att plåta alla bröllop som om det vore din dotters. Då kommer du aldrig göra bort dig.

Första gången jag plåtade ett bröllop var jag så uppspelt så att jag inte kunde sova på tre månader efteråt (kändes i alla fall så). Jag stressade runt som en galning och kamerainställningarna var ibland helt åt skogen. Som tur var hade jag klargjort att jag aldrig plåtat bröllop förut så brudparet visste att de tog en ganska stor risk när de bokade mig. Å andra sidan fick de alla bilder helt gratis och även om en hel del bilder blev misslyckade så kunde jag leverera en massa bilder som var helt okej. De var överlyckliga och jag hade blivit en erfarenhet rikare. Man lär sig massor av sina misstag och än idag har jag nytta av den dagen.

Jag ska vara med brudparet hela dagen, från det att Sofia gör sig fin hos frissan tills Niklas står med slipsen upphissad i pannan och gör Breakdance-moves till Frank Sinatra på dansgolvet

Sofia och Niklas pre shoot

Tillbaka till Niklas och Sofia. De ska gifta sig på Julita Gård, som ligger mellan Eskilstuna och Katrineholm. Det blir premiär för mig på det stället och vad jag förstått så är det en jättefin plats för bröllop med många fina fotomiljöer. Jag ska vara med brudparet hela dagen, från det att Sofia gör sig fin hos frissan tills Niklas står med slipsen upphissad i pannan och gör Breakdance-moves till Frank Sinatra på dansgolvet. Heldagsfotograferingar är väldigt ansträngande men oj oj vad kul det är. Som fotograf får jag chansen att berätta historien om hela deras dag och inte bara det som sker i kyrkan.

Som sagt, idag har vi tre träffats för att genomföra en pre shoot. Strax intill huset där jag bor finns ett gammalt rostigt plåtskjul och ett lerigt dike med vass i. Det visade sig bli riktigt fina fotomiljöer och med två så duktiga modeller som Sofia och Niklas blev resultatet kalasbra. Kolla själva så får ni se.

Sofia och Niklas – tack för idag och vi ses om en dryg månad.

Leave a Reply