Det finns nog inget som imponerar på mig så mycket som en riktigt, riktigt fin porträttbild. Kompositionen är perfekt, ljuset träffar precis där det ska, personen på bilden har det rätta uttrycket och fotot har fått en bra efterbearbetning. Den här typen av bilder är det som gör mig mest inspirerad och motiverad till att utveckla mitt foto ytterligare. Fotografering är, som med mycket annat, inget som man någonsin lär sig helt och hållet. Det finns alltid något man kan utveckla och bli bättre på.

Så hur ser ett bra porträtt ut och vem bestämmer vad som utmärker det? Enligt mig så finns det inte ett svar på den frågan. Det är ungefär som att fråga vad som är bra respektive dålig musik eller vilken vinsort som är bäst. Mitt svar på frågan lyder: Det är bara du som kan avgöra vad som är en bra porträttbild. Man kan mäta en bilds kvalité på ett antal olika parametrar men till syvende sist är det bara du som bestämmer om den är bra. För mig är en bra bild en bild som berör mig på något sätt. Något som fångar mitt intresse och får mig att vilja se bilden igen och igen.

Jag tycker det är viktigt att se till vem personen på bilden är och att hitta ett sätt att låta bilden berätta det för de som sedan ska titta på bilden. En bild som inte berättar sanningen ljuger och det gör att bilden blir ointressant. Bilden blir helt enkelt dålig enligt mig.

Det finns olika parametrar att jobba med när man ska få en bild att ”prata” med åskådarna: klädval, miljö, ljussättning, rekvisita, smink, hår, komposition för att nämna några. Ibland kan kan jag fascineras av porträtt där fotografen spenderat massor av resurser på avancerad ljussättning och någon proffsig modell men jag kan lika gärna fastna för bilder som bara visar ett ansikte på en ”vanlig” person som endast är upplyst med en vanlig glödlampa.

En förutsättning för lyckade porträtt är bra planering. Vilken typ av bild ska vi sträva efter? Vilken känsla ska bilden kommunicera och vad ska fotot användas till?

Hör av dig till mig så kan vi diskutera hur du vill att just ditt porträtt ska se ut.