Det är människorna som gör ett bröllop till vad det blir, inte så mycket lokalen, maten, dekorationerna eller om det är fri bar. Människorna med sina värderingar, sitt ursprung och sina traditioner. Därför är jag väldigt tacksam för att få fotografera bröllop där det finns människor med traditioner som inte är typsikt svenska. Jag påstår inte att det ena är bättre än det andra men det känns väldigt berikande att få uppleva olika saker, få fler intryck, få träffa människor med olika ursprung och traditioner.

Det var detta som satt extra guldkant på Shabbe och Nozhans bröllop i Fjärilshuset. Ett persiskt bröllop med många svenska inslag. Eller var det tvärtom? Strunt samma. Resultatet av mixen blev vädigt, väldigt fint.

Fjärilshuset ligger i Hagaparken och det är ett populärt ställe att ha bröllop på. Själva vigseln ägde rum ute i det gröna. Först en borgerlig vigsel som gick över i en persisk vigsel för att sedan avslutas med en borgerlig slutkläm. Två vigselförrättare och två språk. Och allt det fina som placerats som ett sorts altare på gräsmattan. Och så alla gäster: familjerna, släkten och vännerna. Vissa hade rest långt, från andra länder – andra endast en kort taxiresa.

Om du aldrig har varit på bröllop i Fjärilshuset så kan jag berätta att festlokalen är ett före detta växthus som fungerar som servering på dagtid. Och i ett av alla växthusen så finns det fjärilar som flyger omkring (dock inte i festlokalen). Därav namnet.

Dagen började hemma hos Shabbe där tjejkompisarna samlades för att piffa till sig och komma i ordning. Självklart åts det hamburgare men det är en story i sig och det skulle ta för lång tid att gå på djupet med det här. Det räcker med att konstatera att Shabbe gillar hamburgare. Mycket.

Sen bar det av till ett hotellrum där Nozhan och hans bror gjorde sig fina. Den där brorsan som blev rädd för att få spö varje gång han vann över storebror Nozhan i Fifa. För att råda bot på sin rädsla så spenderade han många timmar på gymmet och vips, så var det slut med stryket när storebrorsan åkte på torsk. Synd att man inte fått se det där på riktigt. :-D

Shabbe och Nozhan, Jag är så tacksam för att jag fick uppleva ert bröllop med er, era familjer och vänner. Jag var dödstrött men överlycklig när jag stupade i säng den natten.
Här är min berättelse.