Övrigt

Hur mycket kostar ett bröllop?

By 18 april, 2012 No Comments

I DN från den 1:a april läser jag en artikel som handlar om ekonomin kopplat till ett bröllop och vad man bör tänka på för att hålla koll på kostnaderna.

Det är knappast ingen överraskning att det kostar mycket pengar att gifta sig, eller rättare sagt, det blir så dyrt som du bestämmer att det ska bli. Det finns en rad knep för att hålla kostnaderna nere och det handlar om att prioritera det som man tycker är viktigast.

Undersökningen gör alltså gällande att heldagspris för en bröllopsfotograf ligger på mellan tio och tjugo tusen men jag skulle påstå att det snarare ligger mellan tio och fyrtio tusen

Enligt en undersökning som Institutet för privatekonomi gjort kostar ett bröllop 35 000 – 114 500 kronor, komplett med rubbet, räknat på 50 gäster. Jag tycker kanske att 50 personer är lite i underkant. De flesta festerna, skulle jag säga, har minst 65-70 gäster. Motsvarande belopp för de som fixar det mesta själv ligger på mellan 12 200 och 32 200 kronor så det går att spara pengar om man verkligen vill och är beredd att göra mycket på egen hand.

Jag är såklart nyfiken på vad denna undersökning säger att en bröllopsfotograf kostar. För gör-det-självarna går en fotograf på lika mycket som en liten present till fotokompisen kostar. I exemplet nedan föreslås det att man köper en present för mellan 500 – 1000 kronor. Rimligt tycker jag förutsatt att kompisen verkligen vill göra jobbet (jobbigt om kompisen inte vågade tacka nej). VIll man anlita en professionell bröllopsfotograf får man, enligt undersökningen, hosta upp mellan 3000 – 7000 för en kortare fotografering och mellan 10 000 – 20 000 om man vill att fotografen är med hela dagen.

Det skulle vara intressant att veta hur denna undersökning gjorts. Jag har dålig koll på vad brudklänning, hår, makeup och blommor kostar men jag har bra koll på vad en bröllopsfotograf kostar och tycker inte priserna i undersökningen stämmer. Undersökningen gör alltså gällande att heldagspris för en bröllopsfotograf ligger på mellan tio och tjugo tusen men jag skulle påstå att det snarare ligger mellan tio och fyrtio tusen, åtminstone om man kollar prislistorna hos fotografer som finns i Stockholm och Göteborg. Kanske är det mycket billigare i övriga delar av landet?

En annan intressant siffra i DN:s artikel är att antalet vigslar år 2011 för första gången sjönk jämfört med föregående år. År 2011 var det 47 564 par som gifte sig vilket var ca 3 000 färre än 2010. Låt oss hoppas att den negativa trenden bryts illa kvickt :-)

bröllopsbudget från Dagens Nyheter

Källa: Dagens Nyheter 1:a april 2012

Leave a Reply