fotoredigeringÖvrigt

Retuscherar jag mina bröllopsbilder?

By 19 maj, 2014 No Comments

Först och främst behöver vi reda ut begreppen lite. Jag brukar tala om retuschering och redigering och för mig är det olika saker. Redigering är en ”lätt” bildbehandling där jag justerar ljus, kontrast, skärpa etc så att alla bilder ”piffas” till lite och får en gemensam ”look”. Olika fotografer har olika redigeringsstilar och är en av flera faktorer som tillsammans formar en bröllopsfotografs stil.

Jag redigerar alla mina fotografier innan jag levererar dem till mina brudpar. Dessutom redigerar jag varje bild två gånger – en färgvariant och en svartvit variant så ni behöver inte välja vilka bilder som ni ska få i färg och vilka bilder som ska vara i svartvitt.

Vad är retuschering då, undrar du? Enkelt förklarat så handlar retuschering om att förändra bildens innehåll. Du har säkert sett bilder där någon gått helt ”bananas” i något bildbehandlingsprogram. Söker man lite på Google så dyker det upp en hel bilder som illustrerar vad jag menar med fotografer som går ”bananas”. Här är ett exempel. Även om jag själv aldrig skulle släppa ifrån mig några såna här bilder så kan jag inte låta bli att le lite när jag kollar på bilderna (hur tänkte de liksom??).

Jag retuscherar nästan aldrig en bild. Då är det bättre att koncentrera sig på att fånga bilden på ett bra sätt från början. Istället för att klippa in en mormor i en bild så är det bättre att ta en bild där mormor är med i verkligheten. På samma sätt så kommer jag heller aldrig förminska några näsor, trolla bort rynkor, förstora ögon eller något annat ingrepp som gör att bildens innehåll förändras.

Ibland (dock väldigt sällan) får jag förfrågan på bilder i svartvitt men där något i bilden färglagts. T.ex. röda rosor, röda läppar eller kanske en gul bil. Jag gör inte den sortens retuscheringar och har för den delen heller aldrig gjort det. Jag retuscherar heller aldrig några bilder där era ansikten ser ut som vaxdockor, dvs lika släta som rumpan på en liten bebis. Om det är viktigt för er att bilderna ser ut så så är det bättre att ni hittar en bröllopsfotograf som har den bildstilen.

Ett litet undantag: om någon av er skulle vakna upp, på bröllopsdagen, med en stor finne mitt i ansiktet så kommer jag göra mitt bästa för att tona ner den på bilder där den syns tydligt. Detta eftersom finnen inte är något som inte finns där i vanliga fall.

Svaret på den här, och flera andra frågor, kan du läsa här.

Leave a Reply