fotoredigeringÖvrigt

Redigerar jag alla era bilder?

By 16 juli, 2014 No Comments

Det råder en missuppfattning angående vad en fotograf kan åstadkomma i efterbehandlingen av bröllopsbilderna så jag vill försöka reda ut begreppen lite här. Vissa tror att allt går att fixa i efterbehandlingen av bilderna så oavsett hur bilden skapas i kameran så går det att fixa i Photoshop i efterhand. Detta är fel! Tro inte att du kan slarva med hur du tar bilden och ändå få en lika bra bild genom efterbehandling. Tror du det så är du antingen bara okunnig eller så är du väldigt lat.

Visst, det går att ändra bilden i ett bildredigeringsprogram i efterhand men en dåligt tagen bild blir aldrig lika bra som en bild som är rätt exponerad, rätt komponerad och skarp i ögonblicket då bilden tas. Det är principen “skit in, skit ut” som gäller. För att bilden ska se riktigt bra ut så MÅSTE du anstränga dig när du skapar bilden i kameran. ok? bra! :-)

Så, tillbaka till ursprungsfrågan: Ja, jag redigerar alla bilder som ni får av mig efter ert bröllop. Undantaget är de bilder som jag sorterar bort och slänger i soporna. Riktigt så ambitiös är jag inte så att jag redigerar dem också…

Som jag beskrivit tidigare så skiljer jag på redigering och retuschering. Retuschering handlar om att förändra bildens innehåll och det gör jag i princip aldrig. Att redigera en bild innebär att jag justerar ljus, kontrast, skärpa, färger etc. Jag gör dessutom detta två gånger; en för färg och en för svartvita bilder (ni får alla bilder i både färg och svartvitt). Redigeringen gör också att alla bilder får en enhetlig “ton”

Svaret på den här, och flera andra frågor, kan du läsa här.

Leave a Reply