bröllopsfotograferingÖvrigt

Ovanligt, överraskande och allra mest, väldigt hedrande

By 17 juni, 2013 No Comments

Om man kollar på hur många dagar per år som en bröllopsfotograf kan få jobb så inser man snart hur få tillfällen det finns. Folk gifter sig nästan uteslutande på lördagar och då ger en snabb huvudräkning ca 25 stycken möjliga arbetstillfällen. Det faktum att de som hyr en professionell bröllopsfotograf i huvudsak gifter sig under perioden maj till september (visst, en del hyr in fotografer under andra perioder också) så förstår ni själva vilka små möjligheter man har att plåta sig till ett liv i lyx och överflöd. Ok, vart vill jag komma med denna dystra kalkyl? Jo, det här innebär att jag blir fullbokad relativt snabbt och att jag tvingas tacka nej till massor av förfrågningar som kommer in lite senare under säsongen. Ibland kan det svida lite extra då någon ringer och presenterar sina bröllopsplaner och när jag åter tvingas konstatera att jag inte är tillgänglig det efterfrågade datumet. I såna situationer brukar jag erbjuda mig att kolla med andra fotografer för att se vilka som är tillgängliga och så skickar jag en lista med kontaktuppgifter till brudparet så att de förhoppningsvis kan hitta en annan bröllopsfotograf.

Detta hände för några veckor sedan. Telefonen ringer och i andra änden på linjen presenterar sig en tjej som heter Sozan. Hon berättar att hon och hennes pojkvän ska gifta sig och att det ska ske en lördag i september. Jag hade inte tillgång till min kalender när jag pratade med Sozan men datumet hon frågade om lät som en dag som jag var uppbokad men jag lovade att kolla upp det och återkomma på en gång. Efter en kort stund får jag möjlighet att kolla min kalender och det visade sig att mina farhågor var sanna. Fan också! Sozans bröllop lät som ett pangbröllop och nu blir jag tvungen att tacka nej. Detta händer alltså väldigt ofta och även om det känns tråkigt varje gång så sved det extra mycket den här gången. Ok, bara att ringa till Sozan och meddela läget.

– Hej! Som jag trodde så är jag upptagen det datumet vilket känns verkligen supertrist! Om du vill kan jag kolla med andra fotografer och skicka några kontaktuppgifter till dig så kan du själv gå in och kolla på deras hemsidor för att se om du hittar någon som har bilder som ni gillar. (Jävla skit, oxå!!)

Jag erbjuder ofta denna hjälp till de som jag tackar nej till och så blir det även denna gång. Jag lägger ut en fråga på ett forum för bröllopsfotografer och inom en timme har en hel drös fotografer anmält sitt intresse. Beskrivningen av Sozan och Ludwigs bröllop fick många att snabbt skriva upp sina kontaktuppgifter tillsammans med adressen till deras hemsida så att Sozan och Ludwig fick möjlighet att kolla på alla fotografers bröllopsbilder. Jag vidarebefordrar alla uppgifter till Sozan och avslutar med att önska dem lycka till med bröllop, bröllopsfotograf och allt annat som har med livet att göra. Och där brukar min kontakt med dessa brudpar vara över. Vissa hittar en annan fotograf bland de som jag tipsar om och vissa hittar andra fotografer på egen hand.

Bröllopsfotograf Fredric Sannebro in action!  :-)

Foto: Jonas Olsson

Efter någon dag får jag återigen mail från Sozan och Ludwig som har kollat igenom alla fotografer som jag skickade men som inte hittade någon som hade en stil som de letade efter. Det var värst vad de var kräsna!! I listan jag skickade fanns trots allt fotografer som jag själv anser vara riktigt duktiga men de dög tydligen inte åt herrskapet.

Kan du inte boka av det andra bröllopet? frågar Sozan, lite på skämt samtidigt som jag anar en nypa allvar, som för att testa hur jag ställer mig till hennes udda fråga

Situationen som uppstått gör mig både lite frustrerad och smickrad eftersom de så gärna vill ha mig som bröllopsfotograf och för att jag inte själv kan tacka ja. Det får mig också att känna ett engagemang att för lösa deras problem och jag lovar att fundera lite till för att se om jag kan komma på någon fotograf som uppfyller deras önskemål. Men alla mina förslag slutar med att de i slutänden kommer fram till att något inte stämmer. Det var väl fan vad petiga vissa är! Det är ju bara bilder vi snackar om. Eller??

– Kan du inte boka av det andra bröllopet? frågar Sozan, lite på skämt samtidigt som jag anar en nypa allvar, som för att testa hur jag ställer mig till hennes udda fråga. Och ska jag vara helt ärlig så lät det frestande i ett par sekunder men samtidigt skulle jag aldrig boka av ett uppdrag även om avtalet ger mig möjlighet till det. För att det skulle inträffa krävs mycket speciella skäl så jag slog bort tanken lika snabbt som den flög förbi.
– Ni kan ju boka om ert bröllop istället! sa jag, med samma skämtsamma ton. Jag inser ju såklart att det inte går att boka om ett bröllop med tanke på att det är så mycket utöver bokning av bröllopsfotograf som ska ändras. Med tanke på att vi snackar september så är det dessutom stor risk att alla inbjudningar redan gått iväg till alla gäster. Nej, det är bara att inse fakta och gilla läget. Sozan och Ludwig får helt enkelt leta upp en annan fotograf, med eller utan min hjälp, och jag får acceptera att ibland får man tacka nej till bröllop som är lite utöver det vanliga.

Bröllopsfotograf Fredric Sannebro in action!  :-)

Foto: Jonas Olsson

Det gick ett par dagar och jag hörde inte ifrån Sozan. Sedan piper telefonen till och jag tänker tanken – Ok, historien fortsätter. Vad vill hon nu? Ska hon kolla om jag tagit mitt förnuft till fånga och ringt det andra brudparet och sagt -”Hej det är Fredric, bröllopsfotografen, ni vet. Ähum… Jag måste meddela er att jag bestämt mig för att boka av ert bröllop för jag har lovat några andra att plåta deras bröllop istället. Hoppas det är ok för er?”. Och de svarar -”Ja, men självklart! Det är klart att du måste prioritera andra brudpar. Speciellt de som inte kan nöja sig med någon annan bröllopsfotograf än just dig. Det är lugnt. Bilderna är inte så viktiga för oss i alla fall. tack för att du hörde av dig!”

Sozan skrev något helt annat i sms:et. Hon bad inte om fler tips på andra fotografer. Hon ältade heller inte det faktum att jag är upptagen.
– Nu har vi bestämt oss! skrev hon.
– Jaha, vad skönt! Bra att det löste sig för er. svarade jag utan att veta vad denna hispiga människa egentligen menade.
– Vi ska boka om bröllopet så nu kan du fotografera vårt bröllop! :-D :-D :-D
Skojar hon eller? Hon kan ju fan inte boka om hela kånkarongen för en bröllopsfotografs skull!?
– Hahaha, eller hur?! svarade jag och bifogade några korkade smajlisar för att säkerställa att hon inte ska tro att jag gick på skämtet. :-D :lol: :-P ;-) :mrgreen:
– Vi har pratat med Marcus och han har festlokalen ledig några helger senare så vi ska boka om lokalen imorgon.
Herregud. Hon verkar seriös men jag vågar fortfarande inte riktigt visa att jag tror på henne. Det vore ju råpinigt att tro på henne om det visar sig att hon fortfarande skämtar (hon verkar vara typen).

Tokångest. Prestationsångest! Big. Time. De här två har just sagt att de bokar om hela sitt bröllop för min skull. Shit!

Några sms senare inser jag att Ludwig och Sozan faktiskt menar allvar och nu håller på att senarelägga sitt halvfeta syrianska bröllop (Ludwig är ju en svenne). Känslan av att vara en duktig bröllopsfotograf, som jag fått genom deras lovord tidigare, byts nu sakta men säkert ut mot en krypande ångest. Tokångest. Prestationsångest! Big. Time. De här två har just sagt att de bokar om hela sitt bröllop för min skull. Shit! Snacka om att skicka upp ribban på ny värdsrekordhöjd. Jag måste leverera över min förmåga eftersom de bokat om hela skiten för min skull. Sozans brorsa kanske är president i något syrianskt värstingäng och jag vill ju inte ha knäskålarna mosade för att jag missade någon bild :-o

Eller, vänta nu lite… Sozan och Ludwig vill ju ha mig för de bilder jag visat upp i min portfolio på hemsidan. Om jag ska leverera ”över” min förmåga så innebär det ju att jag ska leverera något annat och då blir det ju pannkaka av allt i alla fall. Ok, lugn nu. Gör bara som vanligt så blir det bra. Gör bara som vanligt…

(OMG! De bokar om bröllopet för min skull. Hur coolt är inte det?? :-D )

/Livrädd

Leave a Reply