Övrigt

Kassa fotografier eller är det bara jag som är korkad?

By 13 maj, 2011 No Comments

Gick idag förbi ett utomhusgalleri vid Hötorget. För att vara exakt är det precis i början av passagen mellan Hötorget och Sergelstorg. Utställningen skildrar hur det här området såg ut år 1959 och hur det har förändrats till att bli det det är idag. Lite småtrevligt med initiativ som detta tycker jag, men mycket mer än så blev det inte idag

Hur jag än försöker så kan jag för mitt liv inte se fotokonsten i det här. Jag kanske har fått allt om bakfoten men jag förväntar mig en hyfsat hög, kontsnärlig nivå, när jag går på fotogalleri. Ok, jag tar tillbaka den formuleringen. Det behöver inte vara konstnärligt men det ska åtminstone väcka något inom mig när jag tittar på bilderna. Men, nej, det enda som väcks inom mig är frågan: ”Varför i hela friden gör de här bilderna här, och vad gör jag här??”.

För mig är budskapeti bilderna väldigt enkelt: fotograferna vill visa hur området ser ut, då och nu. Inga konstigheter alls och inget fel med det heller för den delen. Vidare så är innehållet väldigt rakt på sak: vi tittar på byggnader av olika slag. Jag gillar att titta på byggnader och fotar dem gärna själv. Allstå, jag är med på noterna så här långt. Men nu kommer vi till punkten jag inte för mitt liv kan förstå: Formen. För att en utställning ska ha ett existensberättigande så måste det, enligt mig, finnas något som man kommer minnas och bli berörd av, något som man känner ”Wow, vad fint”, eller ”Åh, vad intressant”. Men när jag ser de här bilderna så känner jag mig bara lurad. Kunde inte fotografen försökt hitta någon kul vinkling på bilderna? Jag menar, jag går inte igång på att titta på en interiörbild tagen inne på H&M. Inte heller får jag någon förhöjd puls av att titta på tunnelbanespärrarna på det jag förmodar är Hötorgets T-banestation.

Som tur var hade jag vägarna förbi och stannade till för att jag liksom snubblade över utställningen så jag har inte förlorat något, förutom möjligtvis lite tid. Hade jag däremot tagit mig hit enkom för att titta på bilderna och kanske till och med betalat inträde, ja då hade jag blivit riktigt lack.

Kontentan av detta vill jag uttrycka med denna fråga:
Är det ok att ställa ut vilka bilder som helst eller ska de uppnå någon sorts nivå av kvalité? Frågar du mig så vet du redan svaret. Vad tycker du själv?

Eller är det kanske bara jag som är obildad…?

Leave a Reply