fotoredigeringÖvrigt

Får ni svartvita bilder eller färgbilder av mig?

By 19 juli, 2014 No Comments

För inte alltför länge sedan så fanns det inga digitalkameror vilket innebar stora skillnader i arbetet som bröllopsfotograf. Då laddade man sina kameror med analog film som man sedan fick framkalla och kopiera på fotopapper. Den händige, och de som hade tid, gjorde det jobbet själv medan de allra flesta lämnade i sina filmrullar till ett fotolabb. Som ni förstår var den processen helt annorlunda jämfört med dagens process, på gott och ont.

En viktig aspekt att ha koll på då var valet av film. Olika filmer hade olika karaktär men också olika ljuskänslighet. Man var alltså tvungen att anpassa filmvalet till det rådande ljuset för att bilderna skulle bli bra. Man behövde också göra valet mellan färg- och svartvit film och om man då valde en svartvit film så var det det som gällde de nästa 20 – 30 bilderna, dvs tills filmrullen var slut. Många professionella fotografer använde, och använder än idag, fler än en kamera samtidigt och då kunde man såklart välja att ha svartvit film i den ena och färgfilm i den andra.

Med den digitala tekniken så förändrades arbetsprocessen ganska drastiskt. Man kunde helt plötsligt se hur bilden blev direkt efter att den genom att kolla i den digitala display som sitter på baksidan och var man inte nöjd så klickade man bara på “delete” och tog en ny bild. Man slapp också den långa väntan tills man de fysiska bilderna i sin hand.

Vad som också förändrades, och som är orsaken till att jag skriver detta, är att med den digitala tekniken så behöver man inte välja mellan färg- och svartvita bilder. Man skulle kunna säga att jag plåtar allt i färg men att jag genom teknikens under, lätt som en plätt, kan trolla fram svartvita bilder också. Och därför levererar jag alla bilder i både svartvitt och färg så slipper ni bekymret med att välja. Bra va?! :-)

Avslutningsvis vill jag tillägga att det är många fotografer som fortfarande plåtar med analog film och gillar det bättre än digitala bilder. Det finns för- och nackdelar med allt och det ena behöver inte utesluta det andra…

Svaret på den här, och flera andra frågor, kan du läsa här.

Leave a Reply