Övrigt

En bröllopsfotograf reflekterar

By 7 april, 2012 No Comments

Högsäsongen för bröllop har inte kommit igång ännu. Endast några enstaka fotouppdrag så här långt i år. Full normalt och helt enligt förväntan. Den värsta bokningshysterin har lagt sig och endast någon enstaka lördag är ledig i sommar. Tackar fortfarande nej till en handfull förfrågningar varje vecka. Även höstens lördagar har börjat gå åt och jag räknar med att boka upp i princip varje lördag fram till jul. Pallar jag det? Kanske borde jag avsätta ett par lördagar i höst för att andas ut och känna efter. Jag är oerhört målinriktad och borde kanske tvinga mig själv till lite vila någon gång när höstmörkret landat. Det har nästan blivit som en tävling där jag utmanar mig själv i hur många lördagar jag kan boka. Just nu leder jag stort. Det har gått otroligt bra för bröllopsfotograf Fredric Sannebro och jag är både stolt och mycket, mycket tacksam.

Jag vet att många andra bröllopsfotografer märker av en nedgång i antal bokade fotograferingar. Samtidigt som det finns en konkurrenssituation, oss emellan, så är det tråkigt att höra att vissa upplever motgång. Marknaden förändras. Stockholm är en liten stad. Många nya bröllopsfotografer kommer fram. Hungriga, nyfikna, utan tidigare erfarenheter att jämföra med. De har inte lika mycket att förlora som de som varit med ett tag och där har de en fördel. Jag tror att kunderna blir mer och mer priskänsliga och jämför de olika fotografernas prissättning innan de gör sitt val. Kompisen som köpt en digital systemkamera utgör nog den största konkurrenten, inte andra proffs. Vi måste acceptera det. Det är inte fel.

Priset är såklart en viktig beslutsparameter när man ska välja bröllopsfotograf. Jag vet att vissa fotografer inte gillar det men för mig är det viktigt att sätta mig in i kundens situation och förstå deras prioriteringar. På samma sätt som jag jämför priserna när jag ska köpa en ny kamera så jämför brudparen bröllopsfotografernas priser i allt högre grad. Så är det. Så ska det vara. Konkurrens är något bra. Det gäller att anta utmaningen och erbjuda något som är lite bättre. Annars blir det ännu tuffare.

Kompisen som köpt en digital systemkamera utgör nog den största konkurrenten, inte andra proffs. Vi måste acceptera det. Det är inte fel.

För mig är det tre saker som är viktigast när jag ska hävda mig i konkurrensen: A) Närvaron i Google B) Prissättning C) Bildkvalité. På A och B håller jag mig väl framme och dessa två är också lätta att mäta. C, bildkvalité, är svårare att mäta eftersom det är en ren smaksak men att döma av feedbacken jag får så är jag åtminstone hyffsat på banan. Själv är jag tillfreds men siktar mycket högre.

Om några veckor drar cirkusen igång. Då är det upp till bevis. Då är det allvar. Ser fram mot det. Mycket.

Glad påsk! :-)

Leave a Reply