bröllopsfotograferingÖvrigt

Det perfekta bröllopsvädret

By 30 juli, 2014 No Comments

Upp med handen alla ni som önskar regn på er bröllopsdag! (Inga händer syns)
Upp med handen alla ni som vill ha sol och värme på er bröllopsdag! (Samtliga händer viftar ivrigt i luften)

Alla brudpar vill självklart ha fint väder på sin bröllopsdag och jag kan bara hålla med om det. Men vad är fint väder egentligen? Ja, frågar man brudparet så tror jag att 99% svara sol och värme. Den sista procenten svarar nog sol och inte fullt så varmt eftersom det kan bli riktigt svettigt att ha bröllopskläder på sig en solig sommardag.

Frågar ni mig, som bröllopsfotograf, så svarar jag molnigt och svalt. Svalt vill jag ha eftersom jag inte gillar att svettas och moln vill jag ha för att bilderna blir finare då. Jag vill ha massor av moln och det får gärna regna från molnen fast inte precis där vi är. En himmel full av regnmoln blir som en ridå eller en tavla som gör att bilderna blir superfina. Dessutom, om man slipper en direkt sol mitt på dagen, så slipper man fundera på var solen står för att undvika fula skuggor. Med tjocka moln kan man plåta var som helst i vilken miljö som helst, när som helst.

Så när gästerna kommenterar vädret för mig, så blir de överraskade när jag svarar att jag hellre vill ha regntunga moln på himlen. De, liksom brudparet, tänker att sol är det ultimata vädret för ett bröllop, och det är det ju på många sätt, men mitt egoistiska svar blir att jag föredrar riktigt tjocka moln.

Nu kan man ju som bekant inte kontrollera vädret vilket hade varit en bra affärsidé om man hade en lösning på det. Det man kan kontrollera däremot är vilken tid på dagen som man ska fotografera på. Vill man ha fina porträttbilder så ska man absolut klämma in en liten fotostund på kvällen, tex. i en ”bensträckar-paus”. Då kan man försäkra sig om att slippa en stark sol som står högt på himlen och har man tur så kan få en fin kvällsol under den där bensträckaren. Man behöver inte lång tid; 10-15 minuter kan räcka om man inte vill gå iväg till någon speciell plats.

Så, det perfekta böllopsvädret för en bröllopsfotograf är, om du frågar mig, massor av mörka moln och 16 grader. Kan någon vara så vänlig att uppfinna en app som kan fixa det?

Leave a Reply