Övrigt

Bildrättigheter – hur får ni använda era bröllopsbilder?

By 14 maj, 2014 No Comments

Det här med upphovsrätt och rättigheter att sprida olika typer av skyddat material.

Visst låter det tråkigt och krångligt?! Låt oss ta ett krångligt exempel: Visste du att om du hyr en film hos din lokala dvd-uthyrare (ja, det finns faktiskt några såna kvar) så får du inte visa den för vem som helst, hur som helst. Normalt får du visa den för din närmsta familj- och vänkrets. Du får tex inte visa den på jobbet eller på ”roliga timmen” i barnens skola. Har man inte koll på det där, vilket många inte har, så begår man ett brott mot upphovslagen. Lite trist kan man tycka men reglerna finns för att ta vara på upphovsmannens rättigheter.

Vad är det som gäller om man använder mig som bröllopsfotograf? Vad får ni göra och vad får ni inte göra med bilderna? Det korta svaret är att ni får göra nästan vad ni vill med era bröllopsfotografier. Dvs, du får självklart visa dem för allt och alla genom att publicera dem på din blogg, Facebook, på jobbets intranet och till och med på den där ”roliga timmen” (tveksamt om det blir någon succé dock). Du får också ge bort bilder till vilka du vill, antingen i digitalt format eller om du väljer att ge bort utprintade bilder i någon form. Kom ihåg en liten sak bara: När ni sprider bilder i tryckt eller digital media så ska det framgå att det är jag som är fotograf. Sprid dem så mycket ni orkar och ha samtidigt koll på hur mycket din omgivning orkar kolla på bilderna ;-)

Det finns också en liten, men ack så viktig detalj: Bilderna får inte användas några kommersiella sammanhang utan att bett mig om lov. Inte för att jag tror att ni planerar att ni ska sälja bilderna till släkt och vänner utan det kanske är så att ni har någon som vill låna era bilder i något reklamsammanhang. I de fallen vill jag gärna vara med och tycka till lite.

Svaret på den här, och flera andra frågor, kan du läsa här.

Leave a Reply