Övrigt

Ang. förstoringar av bröllopsbilder

By 23 juli, 2014 No Comments

Jag får ofta frågan från brudparen om huruvida de måste beställa sina förstoringar av mig eller om de får göra det själva.

Olika fotografer jobbar med olika affärsmodeller där en modell är att fotografen tjänar en del av sina pengar på sk. efterbeställningar. Med efterbeställningar avses fysiska fotografier som man kan hänga upp på väggen eller sätta in i fotoalbum. I dessa fall får man vara beredd på att betala hundratals kronor för varje enskild bild som man beställer. För övrigt värt att ha i åtanke när ni ska välja bröllopsfotograf.

Andra fotografer väljer att leverera ett visst antal högupplösta bildfiler till brudparen så att dessa själva får möjlighet att beställa förstoringar från något av alla fotolab som finns tillgängliga på Internet, utan att behöva betala en mellanhand till fotografen. Jag tillhör den senare kategorin, dvs. av mig ni får flera hundratals högupplösta bildfiler som ni själva kan göra beställningar med.

Inte bara har ni tillstånd att beställa bilder från era högupplösta bröllopsbilder – jag rekommenderar verkligen att ni gör det. Printade bilder är mycket finare att titta på istället för att ha dem liggandes på en hårddisk. Väjer ni dessutom att beställa en fotobok så kommer ni dessutom titta på bilderna så det är definitivt dagens tips; gör en fotobok!

Svaret på den här, och flera andra frågor, kan du läsa här.

Leave a Reply