Min bildstil

Att fotografera bröllop är ett jobb som är få förunnat. Med detta jobb följer ett stort ansvar eftersom bröllopsfoton är väldigt viktiga och något som ni ska glädjas åt resten av era liv. För att fotograferingen ska bli så bra som möjligt, och för att ni ska bli så nöjda som möjligt, följer här några viktiga saker att tänka på.

Val av bröllopsfotograf

Att välja bröllopsfotograf kan ta tid. Ta tid på er så att ni hittar en som har en stil som passar era önskemål. Det innebär att ni måste titta på fotografens bilder så att ni är säkra på att de ligger i linje med det ni vill ha. Detta är nog den viktigaste punkten när ni ska hitta en fotograf. I efterhand går det inte att ändra stilen på bilderna eftersom stilen skapas i samma ögonblick som fotografen tar bilden. Låt mig ta ett exempel för tydlighetens skull:

Om ni hittar en fotograf som har en fotojournalistisk stil så kan ni inte förvänta er bilder i glamour-stil. Det är lika självklart som att man inte kan förvänta sig rosor om man beställer tulpaner i blomsterbutiken. Ok, hur ska du veta vad de olika bildstilarna heter? Det behöver du inte veta och jag tycker vi håller oss ifrån krångliga benämningar helt och hållet eftersom det ger utrymme för en del individuella tolkningar som kan leda till missförstånd. För att bedöma en fotografs bildstil så MÅSTE du titta på dennes tidigare bilder. Dvs, kolla på min portfolio så att du vet hur min bildstil ser ut för det är det ni har att förvänta er av mig när jag ska plåta ert bröllop.

En viktig beståndsdel i bildstilen är sättet som en fotograf redigerar sina bilder. Dvs, hur ser bilderna ut efter att de genomgått en redigering i ett bildbehandlingsprogram? Alla fotografer har sin personliga redigeringsstil och många applicerar ett och samma “recept” på alla bilder för att hela bildserien ska ha en gemensam stil. Jag säger samma sak här: kolla min portfolio för att skaffa dig en uppfattning om hur mina bilder ser ut, och hur min redigering ser ut. Gillar ni det ni ser – kontakta mig gärna! Gillar ni det inte? Då ska ni, för allas bästa, ser er om efter en annan fotograf.

Om redigering och retuschering

Alla bilder som jag levererar till en kund har blivit redigerade. När jag pratar om redigering så menar jag en efterbehandling av bilderna där jag förändrar färger, kontrast, skärpa och ljus. Denna redigering applicerar jag på bilden i sin helhet, dvs inte bara på utvalda delar. Tänk dig att du skruvar på din TV:s inställningar och vad som händer om du t.ex. skruvar på knappen så att bilden blir ljusare.

Att förändra utvalda delar på en bild kallar jag retuschering. Exempel på retuschering kan vara att trolla bort störande element i bakgrunden, förminska en dubbelhaka eller att jämna ut hyn i ansiktet så att man ser 10 år yngre ut. Jag jobbar aldrig med retuschering annat än i undantagsfall. Ett undantagsfall skulle kunna vara om någon av er vaknar upp med en stor finne mitt på näsan. Då kan jag tycka att det kan vara på sin plats att tona ner den eftersom jag anser den vara en tillfällig defekt (det är alltid jag som avgör om retuschering ska ske). Här är det viktigt att veta att jag i så fall inte retuscherar alla bilder utan endast de som ni får på print (papperskopior, tackkort, fotoböcker etc.).

En bild kan tas på tusen olika sätt

Om ni låter mig fotografera ert bröllop så kommer jag göra mitt allra yttersta för att leverera de bästa bilderna som jag någonsin fotograferat. Det är alltid mitt mål och för att nå dit så tar jag bilder på det sätt som jag anser är det bästa sättet för mig. Det innebär att om du låter 10 fotografer fotografera en och samma person så kommer du få tio bilder som alla ser olika ut. Några kommer fota närbilder där endast ansiktet är med på bilden. Andra kommer ta bilder där man ser personen från midjan och uppåt medan några kommer plåta bilden så att man ser hela kroppen. Här måste ni låta mig bestämma hur jag ska fotografera er och alla andra som är med på bröllopet. Jag levererar massor av bilder i slutändan och alla bilder kommer inte vara 100 % på ett sätt som ni hade önskat. Det säger sig själv. En bild går att ta på oändligt många sätt och det är min stil i kombination med ögonblicket som avgör hur bilden kommer att se ut. Det skulle vara praktiskt omöjligt att ni skulle ge mig exakta instruktioner på hur alla bilder ska tas och därför måste ni låta mig bestämma det.

Avslutningsvis

Information som denna kan lätt låta lite tråkig men det handlar bara om att ni ska bli så nöjda som möjligt och inte välja fel bröllopsfotograf. Med detta sagt så blir ingen gladare än jag om ni väljer mig och jag lovar att lägga ner hela min själ för att era bröllopsbilder ska bli fantastiska minnen från er bröllopsdag.

Säg hej!
aspersive-propitiable
 • Kolla in mina bröllopsfoton!


  Till portfolion
 • "När vi tittar på alla foton igen så kan vi riktigt känna hur det var den där sagolika dagen på slottet när vi blev man och hustru och vi kunde inte vara gladare över att vi valde just DIG att följa våra steg och föreviga vår dag! TACK igen!"

  Ulrika och Jonas

 • Ur portfolion

  Jessica och Manne

  Jessica och Manne Jessica och Manne

  Blixtar och dunder och lite regn på det. Ingredienser för ett perfekt bröllop med Jessica och Manne.

  Nashmil och Milad

  Nashmil och Milad Nashmil och Milad

  Färger, musik, dans och gränslös glädje. Nashmil och Milads bröllop är något alldeles etxra

  Gunda-Marie och Hans

  Gunda-Marie och Hans Gunda-Marie och Hans

  Ett bröllop i Norge med fina Gunda-Marie och Hans. Ett vinterbröllop som blir väldigt svårt att överträffa.

  Syrianskt bröllop

  Syrianskt bröllop Syrianskt bröllop

  En sprudlande glädjekavalkad kan man sammanfatta detta syrianska bröllop som ägde rum i Stockholm.

  Ulrika och Jonas

  Ulrika och Jonas Ulrika och Jonas

  När Ulrika och Jonas gifte sig så gick de "all in" med det mesta. Det blev ett sagolikt bröllop på slottet.

  Linda och Andreas

  Linda och Andreas Linda och Andreas

  Anrika Waxholms hotell och den lilla ön, Badholmen, samt ett brudpar i form av Linda och Andreas som ska gifta sig.

  Azar och Pedram

  Azar och Pedram Azar och Pedram

  Ett eldorado i glädje och känslor. Ett eldorado i färger och människor från fjärran kulturer. Detta är Azar och Pedram.

  Previous Next
 • Senaste bloginläggen