fotoutbildning

Jerry Ghionis – en workshop i bröllopsfotografering

By 9 maj, 2012 One Comment

Första gången jag hörde talas om Jerry Ghionis var när jag gjorde några spontana sökningar på bröllopsfotografer och hamnade i ett filmklipp på Youtube. Redan då fångades jag av denne mans intensiva passion för bröllopsfotografering och trots att det var ett ganska risigt filmklipp kunde man tydligt märka hur han trollband åhörarna i föreläsningssalen.

Jerry Ghionis Workshop

Jerry är inte bara en duktig föreläsare och inspiratör. När jag började kolla på hans bilder så fick jag uppleva en helt ny dimension av bröllopsbilder som denne grek-australiensare plockade fram ur sin kamera. För ett tag sedan skrev jag en artikel där jag ”hyllade” tre bröllopsfotografer och där han var en av dem. Sedan dess att jag hittade Jerry på Youtube första gången, så har det blivit ett flertal timmar med andra Jerry-klipp och när jag fick veta att han skulle komma till Sverige tvekade jag inte en sekund utan bokade genast in mig på en av hans fem Sverige-workshops.

Jerry är en fotografentreprenör som lyckats extremt bra med det han håller på med. Kollar man på hans bilder ser man direkt vilken grym bröllopsfotograf han är men fördjupar man sig lite mer i hans arbete så märker man fort vilken duktig entreprenör och affärsman han är. Jag frågade honom om efterbearbetning av hans bilder och sa att han inte kommer ihåg dagen då han senast jobbade i ett bildbehandlingsprogram. – Om jag skulle redigera bilder i Photoshop så skulle jag spendera tid på helt fel saker. Min tid ska gå åt till att möta olika typer av kunder för att växa min verksamhet, svarade Jerry.

Under lunchen så pratade jag lite med honom och frågade om hur hans schema såg ut den närmsta framtiden och på 30 sekunder rabblade han upp ett schema som fick det att svartna för ögonen på mig. Killen kan inte spendera många dagar hemma varje år. Hemma är för övrigt fördelat på ett hem i Melbourne, och ett i Los Angeles. Han fördelar hälften av sin verksamma tid på fotografering och andra hälften på föreläsningar med hela världen som arbetsfält.

Stunden då hans ”kunder” blir fotograferade ska han få dem att känna sig väldigt speciella och vackra oavsett hur de ser ut på utsidan

Under dagen får vi höra Jerry berätta om vad han tycker är det viktigaste att tänka och öva på för att bli en duktig bröllopsfotograf. Föga förvånande kom vi att prata mest om ljus och hur man hanterar olika typer av ljusförhållanden. Det var förvisso ingen överraskning att ljuset är det viktigaste men jag fick så grymt många bra insikter och handfasta tips så det kändes som jag gick därifrån med en hel säck leksaker som jag vill börja leka med på en gång. Han pratade också om vikten av att se på kunderna med rätt ögon och till att börja med ser han inte på sina bröllopspar som kunder över huvud taget, utan som någons dotter eller nära vän. Detta tankesätt har han sedan genom hela processen. Stunden då hans ”kunder” (det heter inte kunder sa jag ju!!) blir fotograferade ska han få dem att känna sig väldigt speciella och vackra oavsett hur de ser ut på utsidan.

Jerry Ghionis Workshop

Med oss hela dagen var tre modeller som var klädda som brud och brudgum. Två av dem var tillsammans på riktigt och så var det ytterligare en tjej med. Jag gissar att anledningen till att den extra bruden var med var att hon, till skillnad från den andra bruden, var blond och hade en mjölkvit hy. Bruden i paret var brunett med nästan kolsvart hår och mörkbruna ögon. Skillnaden i deras utseende gav helt olika bildkaraktärer så det kändes som en extra lyx att vi fick denna möjlighet. Killen, som hette Robin, var såklart en riktig pudding han också och det märktes tydligt att han gillade att stå framför kameran. Kameran gillade för övrigt honom också…

Dagen bestod av att vi satt och lyssnade på Jerry (i ett föreläsningsrum på Scandinavian Photo) samt en workshopdel där vi alla tog med oss våra kameror till området runt Smedsuddsbadet och Rålambshovsparken. Vädret var perfekt med en sol som lös från en blå himmel med några moln som seglade omkring. Vi jobbade med skuggljus, direkt solljus, motljus, reflektorer, diffusor, blixtar och allt annat ljus :-). Mycket av det som sades var kanske inte några nyheter men det var ändå otroligt lärorikt och, framför allt, inspirerande. Jag sög in all information som en tvättsvamp och spenderade sedan hela kvällen med att få ner mina anteckningar och tankar på ett litet mer strukturerat sätt. Om jag inte gör det på en gång kan det bli att jag glömmer bort vad vi gick igenom. En helt grym dag som jag kommer leva länge, länge på.

Här är några bilder som jag själv tog under dagen

Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm
Jerry Ghionis Workshop i Stockholm

Join the discussion One Comment

Leave a Reply