fotoutbildning

Fotokurs på Fotografiska – Dag 2

By 5 maj, 2011 No Comments

Många intryck som snurrar runt, runt och som inte ritktigt vill lägga sig tillrätta i huvudet. Det är ganska abstrakta diskussioner som förs i ”klassrummet” på Fotografiska muséet på torsdagkvällar.

Barnen har somnat, frun är på företagsfest, en påse saltlaktrits bredvid mig i soffan och en laptop i knäet. En snudd på optimal kväll helt enkelt. Men för att få den helt perfekt skulle såklart frun varit hemma, för vad skulle hända om jag inte skulle skriva det?! ;-)

Nyss hemkommen från kvällens session på Fotografiska är det dags att samla ihop intrycken och anteckningarna. Vad pratade vi om ikväll egentligen? Jo, vi pratade om fyra olika drivkrafter hos fotografer: Jägare, Hantverkare, berättare och poet (här kan ni se ett filmklipp där Göran Segeholm, vår eminente lärare, utvecklar kring ämnet). Kortfattat kan jag säga att det handlar om att dela in fotografer i dessa fyra kategorier och där varje kategori har en viss fördelning av subjektivitet/objetivitet och form/innehåll. Lite svårt att applicera på verkligheten men jag tror definitivt att tillhör hantverkarna dvs mycket fokus på form.

…och den lilla vita skon känns som en kroppsdel som mår dåligt och jag vill rädda den från hotet som de stora stygga skorna utgör.

Som sista punkt ikväll gick vi igenom hemuppgiften (Fota ett föremål som man har en känslomässig relation till). Inför presentationen ikväll hade Göran skrämt upp oss genom att säga att han skulle vara lite elak i sin kritik men av det elaka varken såg eller hörde jag något. Nu var jag förvisso tvungen att lämna lektionen tidigare så möjligen var det så att han blev elak när jag hade gått…? Min bild var ett foto på en av mina gamla bebisskor. När jag planerade foto hade jag en vision av hur det skulle bli men när jag fick se bilden blev det något helt annat. Något som får mig att känna mig illa till mods. Jag upplever ett påtagligt hot i bilden tillsammans med en saknad efter min barndom. Helt plötsligt känner jag mig väldigt gammal och den lilla vita skon känns som en kroppsdel som är ängslig och jag vill rädda den från hotet som de stora stygga skorna utgör. Jag vet, det låter knäppt men det är faktiskt så jag känner när jag tittar på bilden. Är det någon som vill dela med sig av sin reflektion så vore det superkul. Det går att lämna en kommentar längre ner på sidan.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av min lilla snabbtitt på uställningarna på Fotografiska muséet. Eftersom jag får fritt inträde till utställningarna på torsdagkvällar så passade jag på ett strosa omkring en halvtimme innan lektionen började. Det är verkligen häftigt att titta på bilderna, svulstigt hängda i vackert belysta lokaler. SKulle vara kul att se hur mina egna bilder skulle te sig med de förutsättningarna. Hur som helst – har du aldrig varit där så sluta upp med det. Gå dit! Just nu pågår en utställning som heter ”Oil”, av en fotograf som heter Edward Burtynsky (syns inte på bilden här som jag för övrigt plåtade med mobilen). Supermaffiga bilder som är värda att titta på.

Leave a Reply