bröllopsfotograferingFotoprylar

Viktigt med dyr kamerautrustning, eller?

By 2 mars, 2013 No Comments

Det råder en utbredd missuppfattning om att det krävs en bra kamera för att ta bra bilder. Än värre är det när folk tror att alla med en systemkamera kan ta bra bilder. Inte alltför sällan hör jag kommentaren; ”Med en sån där kamera går det väl inte att ta dåliga bilder?”. Visst, det finns oftast en nypa skämt i den frågan men helt klart en stor näve allvar på samma gång.

Min utrustning är dyr, för att inte säga svindyr. Behöver den vara så dyr då? Både ja och nej är mitt svar. Jag brukar förklara det där genom att dra en jämförelse med en snickare. En professionell snickare har bra verktyg som han kan lita och som tål hårda tag. Han skulle med all sannolikhet kunna bygga ett hus med billigare verktyg men det skulle vara lite krångligare. Inte riktigt samma precision, kraft och hållbarhet. Och på samma sätt kan inte hemmafixaren bygga ett hus bara för att han köper de dyraste verktygen. Han måste veta hur man gör också.

Ett bra verktyg är ett sätt att bättre klara av knepiga förhållanden som tex en mörk kyrka eller en bröllopsmiddag där stearinljus utgör enda belysningen

Kameran är fotografens verktyg och i många situationer ställs det höga krav på avancerad utrustning men ibland skulle det gå lika bra med en vanlig amatörkamera. Ett bra verktyg är ett sätt att bättre klara av knepiga förhållanden som tex en mörk kyrka eller en bröllopsmiddag där stearinljus utgör enda belysningen. Listan på situationer kan göras mycket längre.

MEN – är man en riktigt vass snickare kan man bygga hus med kniv och gaffel (jag vet – nu tog jag i så nästan sprack.), och är man en riktigt vass fotograf så kan man plåta bröllop med en väldigt simpel kamera. En av mina favvo-fotografer inom bröllopsfotografering är Jerry Ghionis och han har gått så långt som att plåta ett bröllop med sin Iphone.

Var lugna – jag kommer inte plåta ert bröllop med min telefon utan att säga till innan. Jag hoppas Jerry gjorde det också. Å andra sidan kan jag inte tänka mig att hans brudpar blev missnöjda med hans mobilbilder. Kolla själva så får ni se.

Leave a Reply