Fotoprylar

Saker som jag vill ha – Del 1

By 15 april, 2011 No Comments

Jag gillar prylar. Därför är det bra att jag gillar att fotografera, för inom fotografi finns det massor av coola prylar. Vi snackar inte bara kameror utan allt som du ”måste” ha utöver själva kamerahuset.Listan kan göras milslång och här och nu tänkte jag sukta lite efter ett riktigt fint objektiv: Canon EF 35mm f/1.4L USM.

Detta objektiv hittar man i kategorin vidvinkelobjektiv. Vidvinkelobjektiv är, som man hör på namnet, till för att fånga ett motiv ur ett vitt perspektiv, dvs man får in mer i bilden än om man tex använder ett zoomobjektiv som zoomar in motivet med ett snävare perspektiv som resultat. Eftersom jag inte har en fullformatssensor på min kamera så passar denna brännvidd väldigt bra som ett normalobjektiv.

Shit, det är mycket, mycket pengar. Till och med så mycket att det får stanna vid en dröm för tillfället.

Det här objektivet har en största bländare på 1.4 vilket innebär att det är väldigt ljuskänsligt. Med ljuskänsliga linser kan man fota i mörka miljöer, tex bröllopsfotografering inne i en kyrka, utan att få för långa slutartider. Det finns andra sätt att korta ner slutartiderna på men det bästa är att använda ett ljuskänsligt objektiv. Dessvärre är ljuskänslighet väldigt dyrt. I fallet med Canon EF 35mm f/1.4L USM så innebär det ca 12500:- på prisjakt. Shit, det är mycket, mycket pengar. Till och med så mycket att det får stanna vid en dröm för tillfället.

Det finns ett annat alternativ med en betydligt trevligare prislapp på och det är Sigma af 30 1.4 ex dc hsm. Denna lins har samma ljuskänslighet som canonlinsen och även om jag tror att Canons alternativ är strået vassare än Sigman så är jag ganska säker på att Sigman levererar mer än väl. Detta objektiv ligger på dryga 4 lakan så det lär nog bli det tror jag.

Leave a Reply