Fotoprylar

Fotoprylar som jag just köpt – Del 1

By 17 april, 2011 No Comments

Idag är en bra dag. Alla dagar är iofs bra men sett med fotografögon så är det extra bra idag. Jag har nämligen köpt ett stativ. Det blev ett Manfrotto 055XPROB med ett stativhuvud som heter Manfrotto 410 Junior och det är ett så kallat trevägshuvud.

Tack, Henrik Nordström för att du startade Blocket en gång för ganska länge sedan.

Det här är ett mycket trevligt stativ som är både högt (jag är nästan 2 meter lång) och stadigt. Det här med att ett stativ ska vara stadigt är viktigt eftersom vingliga stativ innebär större risk för rörelseoskärpa i bilderna när man fotar med lite längre slutartider.

Listpris på denna kombo ligger på nästan 4000 SEK men jag fick det för 1400. Tack, Henrik Nordström för att du startade Blocket en gång för ganska länge sedan.

Stativ behövs, som sagt, när man ska fotografera under förhållanden som kräver långa slutartider. Med långa slutartider menas allt ifrån 1/50 sekund till flera minuter beroende på vad du ska fotografera. Vid vissa typer av porträttbilder kan det vara befogat med ett stativ om motivet (personen) endast är svagt belyst. Om man inte använder stativ då så blir bilden oskarp.

Om man ska säga något dåligt om stativet så är det möjligen att det är lite tungt. Ett så här kraftigt stativ innehåller mycket metall och metall väger, även om det handlar om aluminium. Det finns en variant i kolfiber som är lättare, som heter 055CXPROB , men då blir det till att slanta upp ganska mycket mer. Det handlar om avvägningar och i detta fall känner jag att aluminium funkar bra. Jag är ju trots allt en stor och stark pojke ;-)

Leave a Reply