Fotografer

Tre bröllopsfotografer att beundra

By 31 mars, 2012 No Comments

Om du läste mitt tidigare blogginlägg om duktiga svenska kvinnliga bröllopsfotografer så fick du se smakprov på några riktigt vassa tjejer som verkar i Sverige (inlägget finns här). Idag tänkte jag höja ribban något och skriva om killarnas motsvarigheter. Nej, inte för att killar på något sätt är bättre bröllopsfotografer, för så är det förstås inte, utan för att jag här ska redogöra för tre internationellt kända fotografer som, enligt mig, skapar bilder på en helt annan nivå än vi vanliga, dödliga bröllopsfotografer.

Det är med andra ord ganska bortkastat att hyra in en fotograf för hans eller hennes namns skull om ändå ingen vet vem det är, och hela poängen med att impa på folk är ju att folket fattar vad det rör sig om

Jag gillar fotografer som har en egen stil och som vågar hålla fast vid den för att de tror på vad de gör. Jag tror att det är en av de viktigaste framgångsfaktorerna om du ska lyckas med vad du än gör, inte bara inom fotografering. De här herrarna har uppnått en stjärnstatus som man inte riktigt kan hitta här i Sverige. Stjärnstatus i den bemärkelsen att jag, och andra fotografer, känner till dem och känner igen deras bildstilar. Jag tror det är extremt få bröllopsfotografer, om ens någon, som nått en status som innebär att gemene man vet vem de är. Det är för övrigt en sak som skiljer detta yrke mot många andra serviceyrken. De flesta vet att Lars Wallin designar kläder och att Erik Lallerstedt är en rackare på att laga mat, men hur många av er skulle bli imponerad om någon sa till er att Jerry Ghionis hade plåtat deras bröllop. Du skulle förmodligen chansa på att den där ”Jerry Jonnys” är ett golfproffs på Europatouren eller en nyhetsuppläsare på CNN. Det är med andra ord ganska bortkastat att hyra in en fotograf för hans eller hennes namns skull om ändå ingen vet vem det är, och hela poängen med att impa på folk är ju att folket fattar vad det rör sig om.

Ofta finns det dock en koppling mellan en bröllopsfotograf, som uppnått stjärnstatus, och hur fina bilderna är. Jag hör till dem som starkt ifrågasätter talesättet ”Man får vad man betalar för” då jag anser att man ofta slänger ut på tok för mycket pengar för att få ett visst varumärke och så är det såklart med fotografer också. Personligen tycker jag inte att det är de dyraste fotograferna som levererar de finaste bilderna. Värt att notera i detta sammanhang är att vad som är bra och fina bilder är upp till varje enskild person att avgöra. Det finns inget facit i den frågan.

Jag följer en handfull riktigt vassa bröllopsfotografer genom att läsa deras bloggar och kolla på bilderna som de publicerar i sina portfolios. Jag försöker förstå vad det är i bilderna som gör att jag fastnar för dem. Jag passar mig för att sno deras grej rakt av men jag är definitivt där och hämtar en massa inspiration. Om jag skulle gifta mig igen, och hade obegränsat med pengar, för de här gossarna tar betalt, så skulle jag välja några av dessa, i mitt tycke, fantastiska bröllopsfotografer.

Jerry Ghionis

Första gången gången jag stötte på Jerry var i ett videoklipp där han föreläste om bröllopsfotografering. Maken till energi och utstrålning får man leta länge efter. Jag blev väldigt inspirerad och sugen på att testa det han pratade om. Jerry har, som efternamnet antyder, ett grekiskt ursprung och som många andra greker så hamnade han, eller hans förfäder, i Australien men jag har för mig att han bor i USA nu (?). Förutom att vara en fantastisk fotograf är han också en framgångsrik entreprenör som lyckats bygga en stor business kring sitt fotograferande. Självklart plåtar han bröllop själv men han har också ett litet stall med duktiga fotografer som agerar under ett och samma varumärke. Vidare så har han en online fotoskola där man, mot betalning, får ta del av diverse utbildningsmaterial. Han har också designat en portabel fotolampa som jag själv är lite sugen på och i många av hans bilder så använder han sig den typen av belysning med fantastiska bilder som resultat.

Av de tre fotografer som jag listar här så tycker jag att Jerrys bilder är mer åt reklamhållet. Typiska Jerry-bilder är foton med poserande personer som befinner sig i olika typer av häftiga belysningar, ofta i form av vanliga lampor i rummet de är i, t.ex. en enkel vägglampa. Jerrys bilder är ofta arrangerade, vilket t.ex. Jonas Petersons bilder sällan är. Själv gillar jag bådas stilar men när jag får se några av Jerrys bästa så finns det inga andra fotografer som kommer i närheten, enligt mig…

Jerry Ghionis kommer till Stockholm i maj och då ska jag vara med på en av hans workshops. Hur peppad, på en skala, tror ni att jag är inför det? Pffff…

Jerry Ghionis bröllopsbild
Jerry Ghionis bröllopsbild
Jerry Ghionis bröllopsbild
Jerry Ghionis bröllopsbild
Jerry Ghionis bröllopsbild

Hemsida: jerryghionis.com

Twitter: jerryghionis

Jonas Peterson

Jonas var en av de första fotograferna som jag lät mig inspireras av. Han är en före detta reklamskribent som flyttade till kärleken i Australien och som bytte pennan mot en kamera. Han blev ”känd” (känd är ju som sagt ett relativt begrepp) och slog igenom när han blev utsedd till en av världens tio bästa bröllopsfotografer. Han är en så kallad destination wedding photographer vilket innebär att han spenderar mycket av sin tid till att resa jorden runt och plåta bröllop. Förutom att fotografera bröllop håller han en del workshops, bla var han i Sverige sommaren 2011 och föreläste på Fotografiska.

Jag skulle beskriva Jonas stil som väldigt dokumentär och avskalad och han verkar ha en förkärlek till bilder där stora träd utgör rekvisita. En typisk Jonas-bild är en horisont med ett eller ett par mäktiga träd som utgör blickfånget och där brudparet är små mikroskopiska figurer ståendes under träden. Väldigt effektfullt i mitt tycke. Ett annat särdrag är hans efterbehandling där färgerna är aningen dämpade och där det svarta aldrig blir riktigt svart och det vita inte riktigt vitt. För övrigt är denna redigeringsstil väldigt populär hos många andra bröllopsfotografer om än inte så vanlig i Sverige. Jag själv är väldigt förtjust i det och jag vet att många frågor honom om hur han uppnår den stilen. Frågor som han tröttnat på att svara på… :-)

Som sista typiska Jonas-bild vill jag nämna paret som står en bit ifrån varandra, hand i hand, likt robotar, med tomma blickar och allvarsamt ansiktsuttryck. Kanske inte det man förväntar sig i ett bröllopsalbum men jag gillar det.

Jonas Peterson bröllopsbild
Jonas Peterson bröllopsbild
Jonas Peterson bröllopsbild
Jonas Peterson bröllopsbild
Jonas Peterson bröllopsbild
Jonas Peterson bröllopsbild

Kolla Jonas Peterson här:

Hemsida: jonaspeterson.com

Twitter: jonaspeterson

Fer Juaristi

Fer är från Mexico och när jag jämför honom med Jerry och Jonas så skulle jag placera in Fer Juaristi mitt emellan dem. Även om Fer själv gör gällande att hans bilder aldrig är arrangerade så tycker jag, om jag jämför med Jonas bilder, att hans bilder känns lite som om han instruerar sina brudpar på vissa av fotona. Och det är inget negativt med det. Tvärtom. Så länge man får fram fina bilder så är det sekundärt hur tillvägagångssättet är. Mina kunder vill ha fina bilder och om det innebär att jag arrangerar vissa bilder så ”fine”, då är det så vi gör.

Det som jag är mest imponerad av i Fers bilder, är hans otroliga förmåga att hitta ljuset. Hans bilder är ofta väldigt dramatiska med mörka miljöer där personerna blir belysta av en strimma ljus som han lyckats leta sig in. Fers bilder är inte helt sällan väldigt sensuella och aningen lättklädda.

Något som jag uppskattar mycket med Fer är att han tar sig tid att svara på ”vanliga människors” frågor på t.ex. Twitter. Jag är en frågvis person och blir superglad när jag får svar om jag har en fråga. Antar att han tycker det är kul att hjälpa till också.

Fer Juaristi bröllopsbild
Fer Juaristi bröllopsbild
Fer Juaristi bröllopsbild
Fer Juaristi bröllopsbild
Fer Juaristi bröllopsbild

Kolla Fer Juaristi här:

Hemsida: ferjuaristiblog.com

Twitter: ferjuaristi

Leave a Reply