Fotografer

Alla dessa fantastiska fotograftjejer

By 5 oktober, 2011 7 Comments

Som bröllopsfotograf försöker jag alltid hitta nya vägar att gå i min strävan att ständigt utvecklas. Något som jag lägger ner mycket tid på är att kolla på andra fotografers bilder för att se hur de gör. Jag är inte ute efter att kopiera någon annans stil även om jag anser att det är just det som inspiration mer eller mindre handlar om. Liksom inom t.ex. modevärlden så finns det trender inom bröllopsfotografin och kollar man på några av de mest framgångsrika fotograferna så är det nästan komiskt att se hur lika bilderna är som ramlar ut ur deras kameror. Detta säger jag inte som något negativt – jag älskar det jag ser när jag kikar på ”de storas” bildsamlingar – men det finns ändå en tydlig och gemensam trend. Helt klart är att bilden på det leende paret, prydligt uppställda framför en spräcklig rullgardin i bakgrunden, inte är så på just nu. Däremot är det mycket okonventionella kompositioner och lite ”smutsiga” färger som gäller. Nog om det, det är inte bildstilar som det här inlägget handlar om. Den handlar om tjejer.

Varför är duktiga svenska bröllopsfotografer oftast tjejer? Jag menar, det är ju oftast vi killar som är bäst när det verkligen gäller: fotboll, gräsklippning, meka med bilar, byta glödlampor, till och med inom matlagning så är killarna bäst även om jag är säker på att de flesta kökstimmarna rapporteras in av någon av det kvinnliga könet. MEN – När det kommer till svensk bröllopsfotografering så står en sak klart: Tjejerna äger!

Jag ägnar massor av tid på olika svenska bröllopsfotografers hemsidor och jag slås gång på gång av hur duktiga de kvinnliga fotograferna är. Bilderna som de producerar genomsyras av värme, glädje, ömhet och romantik på ett sätt som inte riktigt männen lyckas lyfta fram lika bra. Jag vet, jag är också kille och jag kanske inte borde skriva det här men det här får ses som min hyllning till mina kvinnliga kollegor. Jag inser att jag inte får fler uppdrag genom att skriva om mina och många andra manliga fotografers tillkortakommanden men jag får helt enkelt hoppas på att mina potentiella kunder inte läser det här ;-)

Jag menar, det är ju oftast vi killar som är bäst när det verkligen gäller: fotboll, gräsklippning, meka med bilar, byta glödlampor, till och med inom matlagning så är killarna bäst…

Självklart finns det många duktiga manliga fotografer och kanske kommer jag att skriva om er också någon gång men här och nu ska jag fokusera på tjejerna. Det finns några kvinnliga fotografer som jag tänker på i första hand och de är: Louise Helen (wilmafoto.se), Anna Roström (smallpigart.se), Erika Gerdemark (gerdemark.se), Alicia Swedenborg (aliciaswedenborg.com), Jenny Hammar (jennyhammar.com), Liselotte Van der Meijs (vdmfoto.se) samt Marit Solblad (vi-foto.se), alla nämnda utan inbördes rangordning.

Inte bara är ni duktiga bildkonstnärer som levererar vackra bröllopsbilder. Nej, anledningen till att jag beundrar er är er genuina passion för yrket och er härliga entreprenörsanda. För mig är ni de som går i täten för det svenska fotografskrået och ni leder mig och andra kollegor framåt. Varje gång jag är inne och tittar på era bilder så känner jag att blir lite bättre som fotograf. Det finns så mycket att hämta i dessa guldgruvor och jag ljuger inte om jag påstår att jag är där och nallar lite av godsakerna varje dag. Jag väljer att se mig själv som en oskyldig pojke som är på studiebesök hos jultomten.

Mina damer, jag tackar ödmjukast för den inspiration ni skänker genom att ni finns och verkar. Fortsätt vara hungriga, fortsätt att förgylla världen med era fantastiska bröllopsbilder.

Tjejerna har varit gett mig tillåtelse att publicera några av deras bilder så jag kommer publicera dem i takt med att jag får tillgång till dem.

Alicia Swedenborgs bilderLieselotte van der Meijs bilder

Erika Gerdemarks bilder
Jenny Hammars bilder


Marit Solblads bilder

Join the discussion 7 Comments

Leave a Reply