Den perfekta bröllopskyssen

Ett bröllop utan kyssar är som kaffe utan grädde. Som en golfrunda utan birdies. Som ett påskägg utan saltlakrits. De två sista är exempel på mina egna förväntningar men den första tror jag att nästan alla skriver under på för jag har hittills aldrig varit med på ett bröllop där inte brudgummen slätat av bruden inför åskådarnas stora förtjusning. Dessutom förväntas ni inte bara kyssas en gång utan räkna med att ni kommer höra folkmassans krav, likt hejarramsor, eka lite då och då under er bröllopsdag.

jag har hittills aldrig varit med på ett bröllop där inte brudgummen slätat av bruden inför åskådarnas stora förtjusning
Visst är det härligt att ni pussas och kramas lite då och då, speciellt på bröllopsdagen men, som bröllopsfotograf, känner jag att jag måste lägga mig i lite här. Det ser nämligen ofta inte så bra ut på foto när man kysser varandra. En vanlig, svensk, genomsnittskyss ser, på bild, ut som att ni äter på varandra. Ungefär som fågelmamman som matar sina vrålhungriga fågelungar genom att köra någon sorts mun mot mun-metod samtidigt som ungarna glupskt suger i sig det som kommer ur mammans mun. Ok, jag överdriver lite men det ser faktiskt inte så bra ut när man inte vet hur man ska göra. Så därför erbjuder jag alla blivande brudar att komma på en privat heldagskurs i min sommarstuga i Skärgården! April, april… Dåligt skämt jag vet. Ok, skämt åsido.

Innan jag själv blev medveten om detta lilla “problem” så tänkte jag inte på det överhuvudtaget och förresten så känns det, spontant, främmande att jag ska träda in och tala om för någon hur de ska hångla. Men när jag satt och skulle gallra bland bilderna så märkte jag att de var ganska många pussbilder som jag var missnöjd med. Det var näsor som blev sneda och intryckta, läppar som inte syntes och överlag kunde jag inte hitta bilder där jag såg känslan som jag ville få fram. Och så rätt var det var, i raden av alla bilder, så dök det upp en bild där paret stod med munnarna fem millimeter från varandra och helt plötsligt så såg jag det jag letat efter. Det var nästan-kyssen, dvs ungefär som att jag hinner ta bilden innan läppkontakt uppstår. Nu försvann problemen med tillplattade näsor och hungriga fågelungar. Helt plötsligt fick pussbilderna den där nerven som jag hela tiden velat ha. Att det var så enkelt!

om ni ska kyssas som fotomodeller så ska ni endast ha en mycket lätt beröring eller ingen beröring alls utan stanna en halv centimeter från varandra

När jag sedan praktiserat mina nya insikter på mina bröllopsbilder ett tag så har jag kommit fram till att det faktiskt går bra att pussas på riktigt men det gäller att ha en mycket lätt beröring så att delarna i era ansikten inte blir deformerade.

Helén och Michael visar här två skolexempel. Den översta bilden visar nästan-kyssen och den undre bilden är ett strålande exempel på lätt beröring. Se och lär!

bröllopskyss
bröllopskyss

Alltså – om ni ska kyssas som fotomodeller så ska ni endast ha en mycket lätt beröring eller ingen beröring alls utan stanna en halv centimeter från varandra. Och, det viktigaste av allt: Blunda alltid när ni pussas!

Fredric Sannebro
Bröllopsfotograf och pusscoach

Kommentarer:

 1. Åh så bra med en pussguide!

 2. När jag såg länken och att bilden till texten var på oss blev jag nyfiken. Var vi exempel på något bra eller var vi dessa två som äter upp varandra på en grotesk bild? Skönt att se att vi är ett skolexempel :)

 3. ha ha! Denna text var så bra för jag känner igen problemet precis. jag fotade ett bröllop för snart 2 år sen och skulle ju mycke riktigt ta kyssbilder när brudparet stod utanför kyrkan. men jag reagerade som du, det såg ju helt galet ut. Dom trycker sig emot varandra som utvecklingstörda typer och ser helt konstiga ut…. dom bilderna ville jag ju inte visa för nån….
  Tack för kursen! :-)

Säg hej!
poppy-complexional
 • Kolla in mina bröllopsfoton!


  Till portfolion
 • "När vi tittar på alla foton igen så kan vi riktigt känna hur det var den där sagolika dagen på slottet när vi blev man och hustru och vi kunde inte vara gladare över att vi valde just DIG att följa våra steg och föreviga vår dag! TACK igen!"

  Ulrika och Jonas

 • Ur portfolion

  Jessica och Manne

  Jessica och Manne Jessica och Manne

  Blixtar och dunder och lite regn på det. Ingredienser för ett perfekt bröllop med Jessica och Manne.

  Nashmil och Milad

  Nashmil och Milad Nashmil och Milad

  Färger, musik, dans och gränslös glädje. Nashmil och Milads bröllop är något alldeles etxra

  Gunda-Marie och Hans

  Gunda-Marie och Hans Gunda-Marie och Hans

  Ett bröllop i Norge med fina Gunda-Marie och Hans. Ett vinterbröllop som blir väldigt svårt att överträffa.

  Syrianskt bröllop

  Syrianskt bröllop Syrianskt bröllop

  En sprudlande glädjekavalkad kan man sammanfatta detta syrianska bröllop som ägde rum i Stockholm.

  Ulrika och Jonas

  Ulrika och Jonas Ulrika och Jonas

  När Ulrika och Jonas gifte sig så gick de "all in" med det mesta. Det blev ett sagolikt bröllop på slottet.

  Linda och Andreas

  Linda och Andreas Linda och Andreas

  Anrika Waxholms hotell och den lilla ön, Badholmen, samt ett brudpar i form av Linda och Andreas som ska gifta sig.

  Azar och Pedram

  Azar och Pedram Azar och Pedram

  Ett eldorado i glädje och känslor. Ett eldorado i färger och människor från fjärran kulturer. Detta är Azar och Pedram.

  Previous Next
 • Senaste bloginläggen