Ett bröllop utan kyssar är som kaffe utan grädde. Som en golfrunda utan birdies. Som ett påskägg utan saltlakrits. De två sista är exempel på mina egna förväntningar men den första tror jag att nästan alla skriver under på för jag har hittills aldrig varit med på ett bröllop där inte brudgummen slätat av bruden inför åskådarnas stora förtjusning. Dessutom förväntas ni inte bara kyssas en gång utan räkna med att ni kommer höra folkmassans krav, likt hejarramsor, eka lite då och då under er bröllopsdag.

Visst är det härligt att ni pussas och kramas lite då och då, speciellt på bröllopsdagen men, som bröllopsfotograf, känner jag att jag måste lägga mig i lite här. Det ser nämligen ofta inte så bra ut på foto när man kysser varandra. En vanlig, svensk genomsnittskyss ser på bild ut som att ni äter på varandra. Ungefär som fågelmamman som matar sina vrålhungriga fågelungar genom att köra någon sorts mun mot mun-metod samtidigt som ungarna glupskt suger i sig det som kommer ur mammans mun. Ok, jag överdriver lite men det ser faktiskt inte så bra ut när man inte vet hur man ska göra. Så därför erbjuder jag alla blivande brudar att komma på en privat heldagskurs i min sommarstuga i Skärgården! (OBS: Skämt)

Innan jag själv blev medveten om detta lilla ”problem” så tänkte jag inte på det överhuvudtaget och förresten så känns det, spontant, främmande att jag ska träda in och tala om för någon hur de ska hångla. Men när jag satt och skulle gallra bland bilderna så märkte jag att de var ganska många pussbilder som jag var missnöjd med. Det var näsor som blev sneda och intryckta, läppar som inte syntes och överlag kunde jag inte hitta bilder där jag såg känslan som jag ville få fram. Och så rätt var det var, i raden av alla bilder, så dök det upp en bild där paret stod med munnarna fem millimeter från varandra och helt plötsligt så såg jag det jag letat efter. Det var nästan-kyssen, dvs ungefär som att jag hinner ta bilden innan läppkontakt uppstår. Nu försvann problemen med tillplattade näsor och hungriga fågelungar. Helt plötsligt fick pussbilderna den där nerven som jag hela tiden velat ha. Att det var så enkelt!

När jag sedan praktiserat mina nya insikter på mina bröllopsbilder ett tag så har jag kommit fram till att det faktiskt går bra att pussas på riktigt men det gäller att ha en mycket lätt beröring så att delarna i era ansikten inte blir deformerade.

Alltså – om ni ska kyssas som fotomodeller så ska ni endast ha en mycket lätt beröring eller ingen beröring alls utan stanna en halv centimeter från varandra. Och, det viktigaste av allt: Blunda alltid när ni pussas!

Fredric Sannebro
Bröllopsfotograf och pusscoach