bröllopsfotografering

Vad har bröllopsfotograf Fredric haft för sig?

By 14 juni, 2012 No Comments

Försöker verkligen få tiden att räcka till allt som jag vill göra. På listan över vill-göra-saker är att skriva tre, fyra blogginlägg per vecka men de sista veckorna har jag inte riktigt hittat tiden. Delvis beror detta på att mängden bröllopsfotograferingar verkligen peakar just nu. Att som bröllopsfotograf kunna säga att man inte hinner blogga för att man har så många uppdrag är såklart en fantastisk lyx men det känns ändå inte helt bra att jag halkat efter här på bloggen.

Att som bröllopsfotograf kunna säga att man inte hinner blogga för att man har så många uppdrag är såklart en fantastisk lyx men det känns ändå inte helt bra att jag halkat efter här på bloggen.

Så, vad har jag gjort den sista tiden? Vilka bröllop har jag plåtat och vilka står på tur de kommande veckorna? Låt oss börja med det som varit. Det känns som om bloggtorkan började vid tidpunkten för Emmi och Christofers bröllop. Det ägde rum i Gamla Stan, i Stockholm, en dag när vårvädret visade upp sin allra bästa sida. Vigseln ägde rum i Finska Kyrkan (Emmi är född i Finland) med efterföljande middag på Grillska Huset, bara ett stenkast från kyrkan. Porträttbilderna tog vi i Gamla Stans gränder och vi lånade även en stenbänk utanför Kungens slott (tror det heter borggården??). Om du inte redan sett deras bröllopsbilder kan du kolla på dem här.

Emmi och Christofer
Emmi och Christofer
Emmi och Christofer

Lördagen efter var det dags för ett bröllop i Bergendal, Sollentuna, med Ida och Alex. Dessa båda kommer från Tyskland men bor nu i Sverige sedan några år tillsammans med sin hund, Porky. Säga vad man vill om tyskar men partaja kan de i alla fall. Länge sedan jag upplevde ett så glädjefyllt bröllop som då. Självklart var allting perfekt planerat, in i minsta detalj, precis som man kan förvänta sig av tyskar ;-).  Dagen började med att jag var med när Ida gjorde sig fin i håret och fick en brud-makeup. Faktum är att jag sprang mellan Idas och Alex rum, som låg en trappa ner, där han tillsammans med sina kompisar gjorde sig i ordning och drack lite skumpa. Redan här kände jag att detta bröllop skulle bli riktigt roligt. Vigselakten ägde rum utomhus, nere vid vattnet, och avslutades med att alla gäster klev ombord på en gammal skärgårdsångare som tog hela sällskapet på en kryssning i Skärgården. Mycket lyckat och uppskattat. Väl tillbaka drog middagen igång med buller och bång och som sagt, Tyskarna är rikitg duktiga på att festa. Herre gud…

Ida och Alexander
Ida och Alexander
Ida och Alexander

Nästföljande lördag var det dags för Emma och Mikael. Om de två föregående lördagarna bjudit på strålande väder (ja, så var det) så tog den här lördagen något sorts bottenrekord. Hur ruttet kan ett väder egentligen bli!? 5 grader och ihållande regn i kombination med halv storm. Helt uteslutet att fotografera ute. Bara att glömma. Emma och Mikael hade, liksom Emmi och Christofer, valt att ha sin bröllopsmiddag på Grillska Huset i Gamla Stan. Denna lokal fick också agera fotostudio för kan man inte plåta ute så får man se till att ha en plats under tak tillhands. Emma och Mikael hade, på min inrådan, frågat festlokalen om lov för att vara där och plåta porträtten och det fick vi. Det blev en superfin fotoplats. Massor av fönster som släpper in dagsljuset så det blev fina bilder av det också.

Emma och Mikael
Emma och Mikael
Emma och Mikael

Slutligen, innan vi kommit till nutid igen, så plåtade jag ett bröllop på Stadshuset. Det var alltså nu i lördags. Eftersom brudparets namn är hemligt så ska jag inte orda som mycket om det. Jag kan i alla fall säga att jag höll på att missa själva vigseln. Eller nej förresten. Vigseln hade tidigarelagts utan att jag visste om det. När man gifter sig i Stadshuset så får man en ”slot-tid”. Jag tror att det är 10 minuter mellan varje tid och när det väl börjar så går det otroligt fort. Då gäller det verkligen att ha koll på kamerainställningarna för om du börjar peta med dem så är helt plötsligt vigseln slut. Vigseln skulle börja kl 15:10 och jag kom dit 10 minuter innan så att jag i lugn och ro skulle hinna förbereda mig. Nu var det så att det fanns tomma tider innan så helt plötsligt hade vårt bröllop fått tiden 15:00. Jag klev rätt in i Ovala Rummet och formligen slet upp en kamera och bad till Gud att inställningarna var någorlunda rätt. Det löste sig bra men jag måste erkänna att jag inte riktigt hängde med i svängarna där. Porträtten plåtade vi runt Stadshuset bland mängder av turister och andra brudpar och sedan åkte vi vidare till Ängby Slott i Bromma. Mycket fint litet slott. Nämnde jag att brudens pappa missade vigseln pga av den ändrade tiden? När han kom ut från herrarnas så var vigseln redan slut. Snopet är bara förnamnet…

Bröllop på Ängby Slott

Nästa bröllop var igår, onsdag, och då var det dags för Stina och Hans. De gifte sig på Bockholmen som ligger vid Stocksund, i Stockholm. Det var en mindre tillställning med ca 25 personer. Strax innan fotograferingen så öppnade sig himlen och regnet öste ner i en timme. Lagom till start så var allt över och solen kikade fram igen. Tack för det!

Stina och Hans
Stina och Hans
Stina och Hans

Avslutningsvis, för den här bloggposten, så ska jag plåta fina Amanda och Johan som ska gifta sig i Katarina kyrka på lördag. Den kyrkan är en av mina favoriter, åtminstone vad det gäller ljuset. Det är en enormt stor kyrka med stora ljusinsläpp och kritvita väggar. Mumma för en bröllopsfotograf! Vädermässigt ser det ljust ut men jag är alltid skeptisk till väderprognoserna som jag tycker är fullkomligt urusla. Men med tanke på allt regn jag haft nu (två av de fyra senaste) så hoppas jag att regnkvoten är fylld för i år.

Amanda och Johan

Så där ja. Nu vet ni vad jag haft för mig och vad jag gör de närmsta dagarna. Tack för att du ville läsa!

Visst ja – glömde säga att jag, mellan bröllopen, plåtat ett antal pre shoots också men det får vi gå igenom en annan gång…

Leave a Reply