bröllopsfotograferingPre shoot

Hemma hos Christina och Sören

By 1 september, 2011 2 Comments

Klockan är några minuter innan 18 och utanför sidofönstren glider villafasaderna i Älvsjö förbi. Gatorna är många och ganska små med namn jag aldrig tidigare hört och vore det inte för navigatorn så hade ni kunnat läsa om ”Den försvunne bröllopsfotografen” på löpsedlarna.

Efter en ringsignal öppnas ytterdörren och framför mig står en leende man i sina bästa år. Han presenterar sig och jag känner genast igen rösten från den man som ringde och bokade mig för ett par veckor sedan. Sören visar mig in i huset och där möts jag först av en stor och lurvig hund. Har glömt namnet på jycken men hade jag varit inbrottstjuv så hade jag önskat att jag hälsat på inne hos grannen istället.

Tänk er själva att ha en vilt främmande människa som kör upp ett stort objektiv som snuddar nästippen samtidigt som han ber er börja hångla!

Efter ett par artiga hälsningsfraser till hunden så fick jag möta Sörens blivande fru, Christina. Jag kan inte påstå att jag känner Sören och Christina men efter att ha träffat dem en gång så har jag skaffat mig en bild av hur de är. Sören är typen som alltid säger ja och är alla till lags eftersom det är viktigt för honom att alla i hans närhet har det bra. Christina är nog den som bestämmer hemma Sören. hos paret. Inte för att hon verkar vara den dominanta typen utan för att hon ger sken av att veta vad hon vill och får saker och ting att hända. Och Sören står vid hennes sida och exekverar på hennes planer. Så, där har ni facit! Fan, borde kanske blivit terapeut eller nåt… ;-)

Efter ett kort samtal, där vi diskuterar det kommande bröllopet och där jag förklarar lite angående kvällens övning, så är det dags för det jag kommit för – Christinas och Sörens pre shoot. Ni som läst på bloggen förut vet att en pre shoot är en fotografering som vi genomför innan själva bröllopet. Syftet är att bekanta oss med varandra lite och känna på hur det är att bli fotograferad som det kärlekspar man är. Förutom att jag lär känna paret så blir det också lättare för Christina och Sören att bli fotograferad på själva bröllopsdagen. För att få lyckade bröllopsfoton är det viktigt att paret kan slappna av framför kameran och det blir mycket lättare om vi då har träffats och plåtat lite innan.

Nästan utan undantag så är det första gången som paret blir fotograferat vid en pre shoot och så är fallet även denna gång. Jag vore elak om jag skulle be dem börja pussas och kramas det första som händer under fotograferingen. Tänk er själva att ha en vilt främmande människa som kör upp ett stort objektiv som snuddar nästippen samtidigt som han ber er börja hångla! Kanske funkar på vissa men i 99 fall av 100 skulle det bli en riktigt tuff fotosession och resultatet skulle synas i form av mindre lyckade bilder.

När man åker till någons privata trädgård är viktigt att hitta miljöer som ser fina ut. Det är inte vidare fint med tegelväggar eller bilar som bakgrund på bilderna utan det är viktigt att hitta vinklar som gömmer det värsta eftersom det är människorna som är viktiga på bilderna, inte grannens gräsklippare.

Jag tror att både Sören och Christina tyckte det var kul att bli fotograferade idag, åtminstone om man dömer efter alla spontana skratt som kom fram. Min egen insats ska jag inte gå in på närmare men jag kan avslöja att jag även idag hade svårt att veta vad Sören heter (läs om mitt bedrövliga namnminne här). Han fick bland annat heta både Börje och Ove innan vi var klara. Hoppas inte Sören kollar på Solsidan… :-o

Christina och Sören, tack för senast. Vi ses igen om ett par veckor.

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply