bröllopsfotografering

Den osynlige bröllopsfotografen

By 5 januari, 2013 No Comments

Min främsta uppgift som bröllopsfotograf är såklart att föreviga mina brudpars stora dag och det innebär att jag måste hålla mig framme hela tiden för att fånga ögonblicken. Nästan lika viktigt som det är att fotografera är det att inte vara i vägen och störa för mycket. Det är tre olika parametrar som avgör om en fotograf märks mycket eller lite:

  • Sättet man rör sig på
  • Ljud som kommer från fotografen
  • Fotografens kläder

Något som jag tänker mycket på är att inte springa i vägen för brudparet och heller inte dra till mig någon uppmärksamhet. Det gäller att veta när man ska stå still och när det är läge att röra lite på sig. Speciellt viktigt är detta under vigseln. Det här är något som jag lärt mig med tiden och nu rör jag mig utan att tänka så mycket.

Bröllopsfotograf med rätt klädsel

Foto. Jonas Olsson

För att inte låta så mycket så pratar jag självklart så lite som möjligt då jag fotograferar brudparet under deras förberedelser. Ju mindre jag pratar desto lättare blir det för dem att glömma att jag är där med mina kameror. Under själva vigseln och under middagstalen har jag ett läge på kameran som innebär att den är i princip ljudlös när jag tar bilderna. Självklart har jag aldrig på några pipljud som alla kameror brukar ge ifrån sig när de hittat fokus. En annan viktigt faktor som bidrar till mindre oljud är att ha tysta skor. När man rör sig i kyrkan är det väldigt viktigt att det inte låter om skorna. Samma sak under talen på kvällen.

Slutligen är det viktigt att tänka på hur man klär sig. Klädseln varierar såklart mellan olika fotografer men jag kör alltid helsvart, dvs. svarta byxor, svart skjorta och svarta gympaskor. På så sätt blir jag mer osynlig utan att se ut som en luffare. Det är väldigt fysiskt ansträngande att plåta ett het bröllop och då är det viktigt med kläder som det är lätt att röra sig i så kostym är inte något som jag har på mig under arbetstid.

För ett par veckor sedan plåtade jag utomhus och då fick det bli full skidmundering. Dock inte för brudparet, Therese och Gustav. Vill man vara fin får man lida pin… :-)

Bröllopsfotograf med rätt klädsel

Foto: Jonas Olsson

Leave a Reply