bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering på Riddarhuset i Stockholm

By 7 juni, 2011 2 Comments

I fredags packade jag kameraväskan och begav mig till Riddarhuset, i Stockholms innerstad. Solen stekte från en klarblå himmel och på agendan hade jag en bröllopsfest med adliga förtecken. (Här kan ni se alla bilder från festen)

Paret som stod som värd för festen gifte sig i USA tidigare i år och nu var det dags för en hejdundrandes fest för för den svenska umgängeskretsen. Med på festen fanns även ett stort antal hitresta amerikaner eftersom brudparet är bosatt i Orlando, Florida.

Kvällen startade med en rundvandring i Riddarhuset för de amerikanska gästerna. Jag passade på att följa med, både för att plåta men även för att lyssna och lära. Nu blev det inte så mycket av det sistnämnda eftersom jag har svårt att göra två saker samtidigt (jag är av det manliga könet). Det här visade sig vara den enklaste delen av bröllopsfotograferingen. Riddarhuset är en gammal och vacker byggnad men tyvärr bjuder det inte på de allra bästa ljusförhållandena eftersom fönstrena är så få och små. Utöver detta är de mörkmålade väggarna belamrade av idel stora och murriga tavlor föreställande diverse antika adelsmän. Kort sagt, stället är mörkt – jättemörkt. ISO:n stod på 6400, bländaren på 2.8 och ändå fick jag slutartider på ca 1/50 så ni kanske förstår att det var en utmaning.

Bröllop på Riddarhuset Stockholm

Efter rundvandringen så var det dags för de svenska gästerna att anlända. Alla klädda i stilig smoking och vackra cocktail-klänningar. Gästerna samlades i foajén för mingel och fördrink. Det kindpussades hej-vilt och jag trängdes med gästerna med mitt långa objektiv för att försöka fånga alla på åtminstone en bild. Vissa var lättare att fånga än andra men jag tror att jag lyckades till sist.

Efter en stund kungjordes det att det var dags för alla att förflytta sig till den stora matsalen. Om det var mörkt innan så var det som att dra ner ytterligare en rullgardin. Vi pratar potatissäck, om än en väldigt vacker sådan. Nu började en lång middag med massor av tal och galna upptåg regisserat av en svensk toast master och en amerikansk toast madame.

Jag kände mig som en blandning av marinsoldat och avdankad hobbygymnast där jag kröp omkring på golvet för att fånga gästerna på bild utan att ta för mycket plats. Faktum är att jag hade träningsverk när jag vaknade upp dagen efter.

Bröllop på Riddarhuset Stockholm

När middagen var över var gästerna på topphumör. Åter i foajén bjöds det på kaffe och diverse strka drycker som ytterligare livade upp stämningen. I ena hörnet av lokalen hade en DJ ”dukat upp” och nu gjorde han sig hörd. Det tog inte lång tid innan foajén hade förvandlats från en anrik riddarsal till ett sjudande diskohav. Vad som hände senare vet jag inte så mycket om för att efter att ha plåtat lite på dansgolvet började jag packa ihop mina pinaler för att sakta rulla hem till en väntande säng.

Tack alla, för en oförglömlig kväll och stort lycka till, kära brudpar!

Här kan ni se alla bilder från festen

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply