bröllopsfotografering

Bröllopsfotograf – behind the scenes

By 4 november, 2012 No Comments

Det finns några saker som jag alltid strävar efter för att skapa och fånga fina bilder. Jag skiljer för övrigt på bilder jag som jag fångar och bilder som jag skapar. När jag skapar en bild går jag i viss mån in och arrangerar olika saker för att det ske se bra ut på bild. Det kan vara att jag flyttar saker som inte ska synas eller som ska synas mer, eller att jag ber någon att hålla händerna på något speciellt sätt. Jag skapar helt enkelt vissa förutsättningar för att skapa en bild på ett visst sätt. Generellt sett är det mest under porträttsessionen som jag skapar mina bilder.

När jag fångar bilder undviker jag att arrangera saker så mycket som möjligt. Då vill jag fånga situationen precis som den var just då men just de specifika omständigheterna. Här strävar jag efter att inte synas (jag vet – är man 197 cm ö.h. så syns man hur man än inte vill). När jag gör mig ”osynlig” ger jag personerna på bilden maximalt utrymme för att agera naturligt utan min påverkan. Typiska tillfällen är under delen på dagen då brudparet förbereder sig; bruden är hos frisören, brudgummen stryker skjortan tillsammans med sin bestman osv.

Samtidigt som jag inte vill synas så rör jag mig väldigt mycket runt i miljön för att hitta olika typer av vinklar och ljus för att fånga bilder på olika intressanta och fina sätt. Jag kryper n under bord, ålar som en säl på golvet, klättrar på möbler och balanserar på fönsterbrädor. Faktum är att jag nästan alltid vaknar upp, dagen efter, med träningsvärk i diverse kroppsdelar. Undrar om det är ett tecken på att bröllopsfotografering är väldigt fysiskt eller om undertecknad är väldigt fysiskt otränad. Jag väljer det första tror jag…

Inte alltför sällan händer det att brudparets kompisar, tärnor eller bestman har mobilkameran till hands och då kan det hända att jag fastnar på bild. Att se mig på bild är annars väldigt sällsynt. Nedan kan du se några exempel på bilder som jag av ovan nämnda personer. Stort tack till Amanda och Florian, samt Matilda och Martins kompisar.

Så här kan det se ut när jag jobbar en lördag

Bröllopsfotograf - Behind the scenes
Bröllopsfotograf - behind the scenes
Bröllopsfotograf - Behind the scenes

Leave a Reply