bröllopsfotografering

Blixtar och dunder på Yxtaholm

By 13 augusti, 2014 No Comments

Ungefär 10 mil från Stockholm ligger Yxtahloms slott. Ute på en liten ö i en liten sjö utanför en liten stad som heter Flen. Jag var här plåtade ett bröllop i höstas och nu står jag här på den lilla ”ön” igen (det är ingen ö men det ser ut som det så jag kallar den för det). Klockan är strax efter 10 på förmiddagen och jag strosar runt lite för att hitta bra fotoställen för dagen. Jag hittar ängar med hästar och stora träd, en allé som leder fram till bron som förbinder ”ön” med fastlandet, lite vass längs vattenbrynet, fler träd och vatten. Jag gör några mentala minnesanteckningar så att jag vet vilka platser vi har för porträttbilderna senare på dagen. Allt beror på hur mycket tid vi har på oss och jag vet att tidsschemat ofta spricker eftersom det brukar ta längre tid att göra sig i ordning än man räknar med. En annan spännande faktor är väderet. SMHI har sagt att det kan bli åska och regn under dagen och det som gör det hela lite extra spännande är det faktum att vigseln ska äga rum utomhus utan en plats att vara på om det skulle bli regn. Som gjort för att bli regn med andra ord…

Jessica och Manne, brudparet, har planerat in flera fotostunder i schemat eftersom de tycker att bilderna är viktiga och de vill att vi ska plåta porträtt både före och efter vigseln. Dessutom vill de att vi springer ut en snabbis mellan varmrätten och efterräten för att ta några bilder om vi skulle ha turen att få lite kvällssol. Superkul med brudpar som prioriterar bilderna.

Efter förberedelserna, och när vi fotograferat den första porträttsessionen, så tornar mörka moln upp sig på himlen. Det dröjer inte länge förrän vi ser himlen lysa upp följt av ett avlägset muller. Om en kvart börjar vigseln och det känns som om det skulle varit bra med ett tält eller en kyrka. Jag gör mitt bästa för att övertyga Jessica om att ovädret håller sig borta från oss men det är inte så svårt att se att mina försök att leka optimistisk meteorolog inte går hem. Det kan ju bli ganska roliga bilder att plåta när gästerna rusar in för att ta skydd för regnet, mitt under vigseln. Å andra sidan kommer jag själv uppsöka tak över huvudet om jag ska kunna plåta resten av dagen och kvällen. Blöta kameror är nog ingen hit tror jag.

Vigseln börjar och himlen runt om oss är svart som Death Metal-musik. Man ser tydligt att regnet öser ner från molnen en bit bort. Åskan mullrar vidare och jag inser att det här kommer inte sluta bra. Jag placerar mitt paraply bakom ett träd så att jag snabbt ska kunna hämta det när himlan öppnar sig och alla måste springa in. Regnmolnen gör att himlen blir som en dramatisk tavla och ljuset blir mjukt och lättjobbat. Jag behöver inte leta vinklar och skugga på samma sätt som jag måste om det är en sol som lyser från en klarblå himmel så här dags på dagen.

Trots att åskan ackompanjerar vigseln så klarar vi oss otroligt nog genom hela vigseln. Hade det varit en kristen vigselakt så hade jag kanske tackat högre makter men nu var det bara vanlig, hederlig flax.

Direkt efter vigseln så hoppar brudparet och jag in i bilen och åker bort till ängen som ligger alldeles intill. Där hinner vi plåta i 20 minuter innan regnet till sist kommer. In i bilen igen för att hoppa in i parets svit för att ta fler bilder. Som sagt, väldigt kul med brudpar som lägger stor energi på fotograferingen. De kommer ha stor glädje av det i många år framöver.

Här kan ni kolla Jessica och Mannes bröllopsbilder

image-1
image-2
image-3
image-4

Leave a Reply