bröllopsfotografering

Att tänka på vid val av bröllopsfotograf

By 17 mars, 2013 No Comments

Det är ett tag sedan du och din parter började fundera på att gifta er. Någon av er har kanske nyligen gått ner på knä och frågat om ni ska göra slag i saken och för några av er skedde det för flera år sedan. Ni kanske tom kommit så pass långt att ni bokat festlokal, kyrka, präst, DJ, limousin, hårfrisör, make up-artist. Listan kan, som ni kanske börjar inse, göras väldigt, väldigt lång. Har man dessutom en kolumn som heter kostnad så tenderar den kolumnen växa sig stor obehagligt snabbt. Jag har skrivit om det här med bröllopskostnader tidigare och om hur man kan hålla dem nere så det är inte det jag ska skriva om i den här artikeln. Däremot ska jag skriva lite om hur viljan att hålla nere priser ibland kan få en begå misstag när man ska välja bröllopsfotograf.

Stirra er inte blinda på prislappen utan försäkra er om att bröllopsfotografen kan leverera det som ni förväntar er

Bröllop i Bergendal

Det finns många viktiga parametrar att ha koll på när ni ska välja bröllopsfotograf där priset kan vara det som många tycker är allra viktigast. Fine! Kostnader är viktigt och jag ser inga skäl till att betala för något man inte vill ha. Det viktiga är – och det är därför jag skriver den här artikeln – att ni har rätt förväntningar på den fotografen som ni bokar. Stirra er inte blinda på prislappen utan försäkra er om att bröllopsfotografen kan leverera det som ni förväntar er. Det är inte helt lätt såklart men det finns några saker som jag tycker att ni ska göra för att minska risken för att ni ska bli missnöjda:

1. Kolla på fotografens tidigare bröllopsbilder. Då menar jag inte bara några enstaka, lösryckta bilder från olika bröllop, utan försäkra er om att kolla på bildserier som kommer från ett och samma bröllop. På så sätt får ni en känsla för huruvida fotografen är något att ha. Vem som helst kan visa upp några bra bilder från olika bröllop men en BRA fotograf ska bedömas ur ett större perspektiv.

2. Har fotografen en stil som ni gillar? Försäkra er om att välja en fotograf som har en stil som liknar det som ni är ute efter. Hyr inte en fotograf som ni ska instruera och lära upp för att få en viss stil på era bilder. Det kommer inte funka. Leta istället vidare tills ni hittar någon med ett bildspråk som ni gillar. Jag säger det igen: Leta upp en fotograf som har en stil som matchar det som ni letar efter. Stirra er inte blinda på om fotografen är billig för ni kommer betala pengar för något som ni i slutänden inte vill ha. Och då har det helt plötsligt blivit väldigt dyrt.

3. Se till att träffa fotografen innan ni bestämmer er. Den där filuren ska trots allt vara er i hasorna under en av erat livs mest minnesvärda dagar och då måste ni känna er trygga med att han eller hon är någon som ni kommer att trivas med. Alla seriösa fotografer ställer upp på möten innan kunderna bestämmer sig. Gör de inte det så ska ni leta vidare. För min egen del så vill jag gärna träffa brudparen så att jag känner mig säker på att jag passar in på det som de letar efter. Återigen – om era och mina förväntningar inte matchar varandra så kommer jag tacka nej. Det blir bäst både för er och mig i slutänden. Här vill jag tillägga att detta bara hänt en gång och det var för att jag märkte att de ville ha en helt annan typ av bilder och än de levererar.

Så, för att sammanfatta: leta gärna efter en fotograf som passar er plånbok men inte på bekostnad av era bilder. Försäkra er först att ni kommer få bilder som ni vill leva med i resten av era liv. Det har nämligen visat sig vara extremt svårt att plåta om bröllopet  ;-)

Leave a Reply