bröllopsfotografering

Att tänka på när man planerar ett bröllop

By 16 februari, 2015 No Comments

De flesta som gifter sig gör det bara en gång och kan därför betraktas som nybörjare när det kommer till att planera ett bröllop. De allra flesta har såklart planerat olika typer av händelser såsom födelsedagskalas, firmafester, utlandsresor och för varje gång man ska göra det igen så har man antagligen blivit lite bättre.

Det är mycket som ska klaffa under ett bröllop. Jätte-, jättemycket. Jag har fått ta del av otaliga planeringsdokument i form av skrynkliga papperslappar eller detaljerade exceldokument där alla de olika momenten tilldelats en ansvarig person (kompisar, föräldrar, toastmaster, tärnor och Gud-vet-vad) med en deadline. I vissa länder är det vanligt att brudparen hyr in professionella bröllopsplanerare som vet vad man ska tänka på men i Sverige hör dessa proffs till undantagen. I Sverige är det självklart att brudparen själva, med mer eller mindre hjälp av släkt och vänner, planerar och genomför allt själva.

image-1-9

Jag har ingen ambition att lägga mig i hur ert bröllop ska vara, det är bättre att jag håller mig till fotograferandet, men däremot kan jag, baserat på mina erfarenheter som bröllopsfotograf, ge några tips för att skapa så bra förutsättningar för bröllopsbilderna som möjligt.

Generellt sett så underskattas tidsåtgången för att göra sig i ordning, dvs hår, makeup och att ta på sig. Det tar lång tid att fixa en brudfrisyr, speciellt med tanke på att det är första gången bruden ska göra det. Det blev inte riktigt som man hade tänkt sig från start, små ändringar här och där får klockan att ticka snabbare. Dessutom ska ju brudtärnor och mammor tycka till och vips så försvann en kvart till. Och, javisst ja – det ska ju skålas i champagne också. Och självklart ska ni göra det men lägg till 25% extra tid för alla såna här ”oförutsedda” aktiviteter.

image-1

En annan vanlig missberäkning är tiden för diverse transporter. 99% av alla brudpar gifter sig på en lördag och i en storstad som Stockholm är det mycket rörelse på vägarna då. Alla små transporter som t.ex. matbud, hämtning av blommor, taxi till och från hårsalongen, för att nämna några moment, tar tid och ofta mer tid än beräknat. Om jag ska hinna med att fotografera både brud och brudgum så måste man räkna in både tid för transport OCH tiden det tar för mig att hitta en parkeringsplats. Alla som någon gång parkerat bilen i Stockholm på dagtid, en lördag, vet vad jag pratar om…

image-1-10

Att förbereda sig inför bröllopet är ett måste oavsett hur snabbt klockan tickar. Det går liksom inte att kliva in i kyrkan med papiljotterna kvar i håret eller halvfärdigt smink (jag utelämnar killarnas sysslor som exempel eftersom killarnas bestyr sällan orsakar några förseningar). Nej, det som blir lidande i schemat brukar bli tiden för porträttfotograferingen. Det som var planerat som en 90 minuterssession kan ibland bli 15 minuters fotograferande istället. Det blir lite bilder på en kvart också men om det går att undvika med ännu bättre planering så är det helt klart värt det. Jag finns till er hjälp om ni vill ha input från någon som har varit med om allt ifrån halvstressiga till superstressiga bröllop :-)

Leave a Reply