Gissar att du som hittat in till den här sidan planerar att gifta dig inom en ganska nära framtid. Jag tycker du gör helt rätt i att kolla runt på olika bröllopsfotografers hemsidor och noterar den eller de som ni gillar innan du bokar in någon. De flesta kollar nog först och främst efter två saker: Kvalitén på bilder i fotografens portfolio samt inte minst priset. Vad det gäller bildkvalitén så är det upp till dig själv att avgöra om bilderna du ser i portfolion ligger i linje med det som du tycker är bra bröllopsbilder (här är min portfolio).

Jag tror vi kan vara överens om att ert bröllop kommer vara en av de viktigaste dagarna i ert liv och då är det såklart väldigt viktigt att ni får det dokumenterat i form av fina bröllopsbilder. Personligen tycker jag att det är viktigt att bilderna kan hjälpa er att återuppleva hela händelsen under resten av ert liv. Vilka som var där, vad som hände, vilka som höll tal, hur var vädret och så vidare. Här kan ni läsa om hur jag jobbar som bröllopsfotograf

Det finns några saker att tänka på för att skapa så bra förutsättningar som möjligt inför bröllopsfotograferingen. Bland annat är det viktigt att ni tänker igenom hur ni vill att bilderna ska se ut. Det finns en mängd olika stilar och smaker och jag råder er att titta runt på Internet så att ni kan få lite inspiration och idéer. Leta sedan upp en bröllopsfotograf som ni tycker tar den typ av bilder som ni gillar och ta sedan kontakt med honom eller henne så att ni kan få en bättre uppfattning. När det sedan är dags för att boka så ska ni se till att ni skriver ett tydligt avtal som reglerar pris, tider, plats, vad som ska levereras i form av bilder etc.

Jag rekommenderar att ni ber om att få träffa fotografen så att ni kan lära känna varandra lite innan. Det bästa är om ni komma överens om en provfotografering så att får känna er för lite. Då får ni chansen att testa på de saker som gör att ni får den typ av bilder som ni vill ha. De flesta har inte blivit plåtade som par förut så lite övning kan vara på sin plats. En provfotografering är även bra för fotografen så att han eller hon får möjlighet att ”känna” lite på er.

Det är alltid fotografen som äger rättigheterna till bilden. Med det menas att det är han eller hon som bestämmer vem som får använda bilderna och hur de får användas. De flesta fotografer kommer levererar ett flertal digitala bilder till er som ger er rätt att printa ut kopior så att ni sedan kan sprida dem vidare till era vänner. Däremot ska ni inte räkna med att ni får sälja bilderna eller använda dem i andra kommersiella sammanhang. Se till att bildrättigheterna regleras i avtalet så att ni vet vad som gäller. Det är bäst för alla parter.

Lycka till!