Fotograferar du bara bröllop i Stockholm?

– Det är sant att jag oftast plåtar i Stockholm men jag kan fotografera bröllop på andra ställen också.

Hur får vi använda bilderna som vi får efter fotograferingen?

– Meningen med bilderna är ju att visa upp dem för kompisar och släkt så ni får självklart visa dem för vem ni vill och ge bort dem till vem ni vill utan att be mig om lov. Den enda gången som jag vill vara med och bestämma är om ni vill använda bilderna i kommersiella sammanhang. Däremot får ni inte göra om bilderna på något sätt.

Slätar du ut ansiktsrynkorna? Alltså, jag har inga rynkor själv men min man har…

– Jag vill att bilderna ska återspegla sanningen så mycket som möjligt. Därför strävar jag alltid efter att hålla mig i bakgrunden eftersom spontanitet är A och O för att bilderna ska bli ”äkta”. Av samma skäl förändrar jag inte ert utseende i bilderna.

Redigerar du alla bilderna?

– Japp, alla bilder genomgår en lättare redigering där ljus, kontrast, skärpa och färger justeras. Denna redigering gör att alla bilder får en liknande ton.

Vi gillar färgbilder mest men vi skulle gärna vilja ha lite bilder i svartvitt också. Kan vi få det?

– Jag levererar alltid alla bilder i både färg och svartvitt så att ni slipper oroa er för vilka bilder ni ska välja ut.

Kan vi göra förstoringar själva eller måste vi göra det via dig?

– För mig är det självklart att ni ska kunna göra egna förstoringar utan att behöva använda mig som mellanhand. Därför levereras alla bilder högupplösta.

Min man blir aldrig bra på bild. Vad ska han göra för att bli snygg på bröllopsbilderna?

– Det är nog en av de vanligaste kommentarerna jag får höra innan fotograferingen. Nyckeln till bra bilder är att den som fotograferas kan slappna av och att vi har tillgång till ett bra ljus. Ljuset fixar jag själv och avslappningen löser vi tillsammans. Jag lovar – din man kommer bli supersnygg!

Vi kommer att vara supernervösa inför fotograferingen! Har du några lugnande piller?

– Jag har alltid en hel väska med en massa sköna piller så det är lugnt! ;-)
Skämt åsido. Att man är nervös är helt normalt och så känner de allra flesta. Jag är van vid att hantera nervösa brudpar och jag vet vilka knappar jag ska trycka på för att få er att slappna av. Dessutom får alla som vill en övningsfotografering med mig där man får känna på hur det är att bli plåtad. Jag lovar att hjälpa er med nerverna, utan några magiska piller.

Vad händer om din kamera går sönder?

Som tur är har jag riktig bra utrustning som tål tuffa tag men om olyckan skulle vara framme så har jag givetvis reservkamera. Jag fotar alltid med två kameror och flera objektiv så att det alltid finns reservutrustning.

Är det inte risk för att de digitala bilderna raderas från din dator?

Jo, visst finns det en liten risk och därför så sparar jag alltid filerna på tre olika hårddiskar utspritt i två olika byggnader. Så även om tex en brand skulle uppstå så finns det backup på bilderna på minst en hårddisk. När jag sedan levererat bilderna till dig så är det du själv som ansvarar för att ta backuper.

Vad händer om du blir sjuk?

Om jag blir sjuk så kommer jag fota i alla fall. Med lite piller i kroppen så kan man klara av det mesta. Skulle jag bli väldigt sjuk, tex. att jag bryter båda benen, så kommer jag göra mitt yttersta för att skaffa en ersättare. Jag har tillgång till ett stort nätverk av fotografer så chansen är stor att någon är tillgänglig.

Kan vi preliminärboka dig?

Nix! Det är först-till-kvarn som gäller och bokningen blir gällande när avtalet är påskrivet och bokningsavgiften är betald. jag har provat olika varianter och kommit fram till att detta blir bäst för alla inblandade.

Vad gör vi om det regnar när vi ska fotografera ute?

Om det bara är ett tunt duggregn så kan vi plåta lite utomhus även om det regnar. Då handlar det mest om era kläder och fina håruppsättningar. Om det är ett kraftigare regn så måste vi ha tak över huvudet. En lösning kan vara att fotografera inne i festlokalen.

Vi vill att du fotograferar allt som sker under vår bröllopsdag, kommer du hinna med det?

Ja, fast eftersom jag inte kan klona mig själv, och vara på flera ställen samtidigt, så krävs det lite planering. Jag är gärna med och har synpunkter på er tidplan så att jag kan fotografera alla viktiga moment under er bröllopsdag. Det har alltid löst sig hittills så jag är säker på att vi löser det med er också.