I den här artikeln vill jag ge dig en klar bild av hur bröllopsfotograferingen går till, från start till mål. Det är inte speciellt komplicerat men jag hoppas att artikeln ska reda ut eventuella frågetecken för dig som vill boka mig och samtidigt minska risken för missförstånd. Du har mycket att tänka på inför ditt bröllop och kanske är du en aning stressad för att hinna med allt och komma ihåg alla detaljer. Säkert har du också någon sorts föreställning av hur du vill att dina bröllopsbilder ska se ut så denna artikel kan, förhoppningsvis, hjälpa dig till att få just de bilderna i slutänden.
Min bildstil är en del av mitt varumärke
Innan du kontaktar mig så förutsätter jag att du varit inne på min hemsida och sett hur mina bilder ser ut. Alla bröllopsfotografer har sin stil och den är svår att ändra på och så är det även med mig. Istället för att ge mig in på att beskriva min bildstil så föreslår jag att du skapar dig en egen uppfattning genom titta på min portfolio. Bilder säger mer än tusen ord heter det visst… Om du inte vet hur min bildstil ser ut så har vi, redan från början, fått ett sämre utgångsläge. Så, återigen, kolla mina bilder innan du kontaktar mig så att du vet vad du kan förvänta dig.
Vårt första möte
De flesta kontaktar mig via formuläret på min kontaktsida medan några väljer att ringa. Första frågan brukar vara att säkerställa att jag är ledig det aktuella datumet. Är jag inte det så slutar historien där men eftersom jag har mycket kvar att skriva här så låtsas vi att jag är tillgänglig ;-). Du får nu berätta lite om era bröllopsplaner och jag får reda på, ungefär, i vilken omfattning du vill att jag ska fotografera er under dagen.
Som ett nästa steg brukar jag föreslå ett möte där vi träffas ”på riktigt” så att du får chansen att se vad jag är för filur. Om allt vill sig väl så ska jag trots allt vara er i hasorna under en massa timmar på en av er viktigaste dag. Jag visar bilder ur en fotobok så att ni får se olika typer av bilder från olika delar av en bröllopsdag. Denna punkt kan innebära två saker: 1) ni vill att jag plåtar er en hel dag och 2) ni kommer vilja köpa en fotobok av mig senare. Så tänk på det innan ni börjar bläddra i boken. :-)
På detta möte vill jag gärna höra mer om era bröllopsplaner och jag passar även på att ge mina tips på vissa praktiska detaljer. T.ex. när ska vi köra porträttsessionen? Är det ok att jag plåtar i hårsalongen (det brukar inte vara något problem men det är bra att fråga frisören)? Hur lägger vi upp en tidplan så att jag kan hinna med att fotografera så mycket som möjligt? Etc.
Jag går också igenom vilka förväntningar ni ska ha på mig och era bröllopsbilder; bilderna kommer vara i min stil (kan inte upprepas för ofta), – alla bilderna på DVD-skivan kommer inte vara helt olika eftersom ni får så många bilder och jag ogärna kastar fina bilder, -ni får i hemläxa att skriva ner en liten lista på bilder som ni absolut vill ha, t.ex. bild på brudgumen och faster Elin, en gruppbild på alla gäster osv. Denna lista ska absolut inte punkta ner alla bilder som jag ska ta utan det är en lista på kanske max 5 olika bilder. Resten får ni lämna till mig att fixa. De flesta lämnar ingen lista alls utan litar på att jag levererar fina bröllopsbilder i alla fall.
Om jag inte redan visat hur mitt fotograferingsavtal ser ut så brukar jag göra det nu. I avtalet regleras allt som har med fotograferingen att göra: tid och plats, pris och betalningsvillkor, regler för avbokning, bildrättigheter, bildleverans och lite annat som är viktigt att ha med i ett avtal. Om ni redan bestämt er så skriver vi avtal på en gång och så sätter jag en faktura i handen på er på samtidigt. Den fakturan är för bokningsavgiften och måste betalas för att bokningen ska gälla. Det är också en säkerhet för mig så att jag vet att ni verkligen vill att jag ska plåta ert bröllop och inte bara för att ni ska säkra en fotograf OM ni ska gifta er. Som tur var det har det inte hänt så många gånger men dock…
Pre shoot
Om ni vill så kan vi genomföra en pre shoot, dvs en provfotografering så att ni ska få chansen att prova på hur det är att bli plåtad av en professionell bröllopsfotograf. Det här är helt frivilligt men jag rekommenderar att man passar på att utnyttja denna chans eftersom ni med all sannolikhet kommer kunna slappna av lite lättare när det sen är dags att ”skjuta skarpt”. Efter en pre shoot brukar jag publicera några av bilderna här på hemsidan så att ni, och andra, får möjlighet att se hur fina ni blev. Det här är också ett utmärkt tillfälle att utvärdera er själva så att ni kan ta med er era lärdomar till bröllopsfotograferingen. En pre shoot är, förutom en bra övning, också något som de allra flesta tycker är väldigt roligt och jag kan ofta se hur känslorna vibrerar.
Förberedelser
När vi sedan närmar oss bröllopsdagen behöver vi skapa ett lite schema så att jag vet vad som ska hända och var jag ska befinna mig när detta händer. Låt oss kalla det för bröllopsfotografens körschema. Det är en väldigt enkel lista med olika händelser och klockslag för respektive händelse. T.ex. kan det stå att jag ska vara med bruden hos frissan kl 11:30. Sedan ska jag åka hem till Bestman där han och brudgummen ska stryka sina skjortor och ta på sig alla kläder. Kan passa på att flika in att bruden och hennes tärnor behöver ca fyra gånger så mycket tid för att komma i ordning. Grabbarna brukar stryka sin skjorta på ett kick och jag får ibland be dem ta på sig lite långsammare så att jag hinner med att fånga några bilder. I körschemat finns också tidpunkter för porträttsessionen, vigseln, kramkalaset efter vigseln, transport till festlokalen, brudskål, middag, tårtan, dans, fest och ett klockslag för när jag ska packa ihop och åka hem. Återigen, detta är ett väldigt enkelt dokument som utgör riktlinjer för dagen. Vad själva utfallet blir får vi se under dagen. Vad som än händer (ibland uppstår saker som gör att vi måste justera planen lite) så finns jag där för er och gör mitt bästa för att klona mig själv så att jag kan vara på två platser samtidigt. ;-)
Vi behöver också en plan B om, jag säger OM, det skulle bli dåligt väder. Peppar, peppar, men jag har i skrivande stund bara behövt vara på en alternativ plats för porträttbilderna en gång. Det var i mitten av december och snöslasket öste ner ute. Självklart hade vi sett till att planera för dåligt väder så vi höll oss inne den gången. Det vore dumdristigt att tro att det aldrig kommer hända igen. Sverige får trots allt nederbörd lite då och då och även om det är en liten risk att det skulle bli dåligt väder så måste vi vara förberedda på det värsta. Det innebär att vi har utsett en plats där vi kan plåta lite om det skulle behövas. Det behöver inte vara ett slott eller något annat fancy ställe men vi behöver tak över huvudet. Varken ni eller jag är så sugna på att vara ute i regnet när vi ska plåta.
Bilder från förberedelserna
Förberedelsebilderna är de bilder som jag själv gillar bäst. Här är ni avspända och uppsluppna på ett sätt som ger väldigt fina bilder. Jag tror också att det är dessa bilder som framkallar mest minnen och känslor när ni plockar fram fotoboken efter 10 år. Oftast börjar jag med att möta upp bruden när hon, och ofta tärnorna, ska göra sig fina. Antingen brukar det ske på en frisörsalong eller så har bruden valt att be frisören och/eller makeup-artisten att komma till ett hotellrum eller kanske hem till sig själv. Om du, som läser detta, är en tjej så vet du hur lång tid det tar att fixa till sig inför ett partaj. Eftersom detta inte är vilket partaj som helst så måste du räkna med mer tid än vanligt. Det är också viktigt att du kollar med frisören att det är ok att jag kommer dit och fotograferar. Det brukar inte vara något problem men det är på sin plats att du kollar upp det. Passa också på att be om en plats nära ett fönster som släpper in dagsljus. På så sätt blir bilderna ännu finare.
När jag fotat brudens och tärnornas förberedelser en stund så brukar jag bege mig iväg till brudgummens förberedelser. Här snackar vi inte om någon håruppsättning och avancerad makeup (vem vet, förresten?) utan brudgummens förberedelser brukar handla om att stryka skjortan, få till en fin slips- eller flugknut innan allt är klart. Kanske dricker man lite skumpa, eller något annat stärkande, för att komma i form. Här brukar det bli bilder med mycket skratt men även en del allvarsamma och nervösa inslag.
Porträttsessionen
När jag är klar med bilderna på när ni förbereder er brukar det vara dags att antingen köra igång med porträttsessionen eller, om vi förlägger den till en senare tid på dagen, vigseln i kyrkan (här är en artikel som handlar om huruvida man ska genomföra porträttfotograferingen före eller efter vigselceremonin). Låt oss anta att vi har bestämt att plåta porträtten innan vigsel (det är det vanligaste). Nu beger vi oss till platsen där vi, gemensamt, har bestämt att vi ska genomföra porträttfotograferingen. Jag skulle säga att 60 minuter är minimumtiden om det ska bli bra. Vi ska inte känna någon stress men vi vill inte heller hålla på för länge. Porträttbilderna är de enda bilderna där jag brukar gå in och ge er lite instruktioner. Jag vill att bilderna ska se avslappade och naturliga ut och framför allt vill jag att de ska bli riktigt, riktigt fina och därför kommer jag hjälpa till lite så att vi får fram just såna bilder. Beroende på hur bekväma ni är framför kameran kan mina instruktioner variera från att vara helt obefintliga till lite mer ”hands on”. Det är väldigt sällan som jag ber er båda titta in i kameran och le på samma gång (inte min bildstil) men ibland kommer jag be någon av er att titta in i kameran för att nämna ett exempel på instruktion som ni kan få.
Vigselbilderna
När vi är klara med porträttbilderna är det dags för vigseln. Ofta sker det i en kyrka men det är också vanligt med borgerliga vigslar i t.ex. Stadshuset, en skogsglänta, på en brygga eller någon annan fin plats. Här handlar det mest om att dokumentera det som händer; era förväntansfulla blickar, nerverna, ringväxlingen, löftena, kyssen etc. Här försöker jag vara lite mer återhållsam med fotandet eftersom en kamera faktiskt hörs ganska tydligt i en ekande kyrka. Det är viktigt att ni säger till prästen att jag ska fotografera bröllopet så att han eller hon vet om det. Det brukar aldrig vara något problem men ibland kan det vara så att prästen har vissa ”regler” för fotografen. Kolla upp det och så att jag vet. Jag har som rutin att alltid ringa till prästen innan och presentera mig samt för att kolla just angående dessa regler. När ceremonin är över kommer ni, om ni är i en kyrka, kliva ut utanför kyrkan där gästerna står och tar emot er. Räkna med att gästerna är beväpnade med en varsin näve (okokt) ris, blomblad, såpbubblor eller något annat. Här är jag självklart med och fångar detta och här förväntas ni kyssas också (glöm inte bort det ;-). När efterföljande kramkalas är över, som jag självklart fångar upp, börjar det bli dags att bege sig till nästa anhalt vilket ofta är festlokalen. Ibland åker brudparet i en fin bil, häst och vagn, båt eller kanske helikopter och det fångar jag såklart också. Fundera på om ni vill att jag följer med er i ert fordon eller om ni vill ha den stunden för er själva (kan ju vara skönt att slippa den där ihärdiga fotografen ett tag).
Brudskål, mingel och middag
Enligt tradition kommer ni sist till festlokalen då gästerna har tagit sig dit innan er. Sedan, när ni kommer, brukar det bli ”brudskål” (Behöver jag nämna att jag fotar det också?). Efter ytterligare en stunds mingel är det dags att slå sig till bords och påbörja middagen. Innan någon har satt sig till bords försöker jag hinna med att plåta dukningen. Den typen av bilder kallar jag för detaljbilder och det är något jag gör löpande under hela dagen. Detaljbilderna förstärker och förenklar min ”story telling” vilket innebär att mina bilder får berätta en lång berättelse om hela er bröllopsdag.
Under middagen äter ni såklart en massa god mat. Då och då avbryts ätandet av diverse tal och har man en kreativ toast master/toast madame så kan det uppstå en del roliga saker under middagen och, ja, jag plåtar det också. :-) Nu är det på sin plats med en liten ödmjuk upplysning. Tänk på att jag också kommer vara hungrig så det är jättebra om ni kan be köket om en extra portion till den hungrige bröllopsfotografen. Det behöver absolut inte vara samma mat som ni äter men någon mat kommer jag behöva. Ett annat alternativ är att jag helt enkelt tar en paus och beger mig till närmaste matställe och äter men då kommer det gå åt mycket mer tid och det är tid som ni går miste om. Jag äter allt utom lutfisk och helst inte ål. Brrrrr…
Tårtkalas, vals och rock’n roll
En middag är vanligtvis väldigt lång och avslutas ofta med kaffe och bröllopstårta. Som seden gör gällande kommer ni säkert skära upp de första bitarna innan ni låter resten av gänget hugga in på härligheten. Tårtmomentet är en typisk fotohändelse så räkna med att ni får några bilder på det också. När sedan tårtassietten är tom och kaffet urdrucket är det kanske dags för er att bjuda på lite dansuppvisning. Alla gör det inte men det är ganska vanligt att gästerna får beskåda en vals eller en helt vanlig tryckare som liksom sätter punkt för den strukturerade delen av dagen. Brudvalsen är ofta startskottet för er DJ att börja spela musik och många av gästerna får äntligen ge sig ut på dansgolvet för lite sköna moves. Under förutsättning att tidplanen inte är helt ur spel så är jag med en bit in på själva partajet också. Här blir det många roliga bilder på glada gäster som minglar, kramas och svänger sina lurviga till takterna av någon dänga från discjockeyns skivsamling.
Vad händer sen då?
När jag har åker hem så behöver jag sova. Tro det eller ej men det är extremt utmattande att plåta ett helt bröllop, både fysiskt och, inte minst, mentalt eftersom jag är superfokuserad hela dagen. Förresten brukar det vara helt hopplöst att sova men det behöver vi inte gå in på här.
Nu återstår det största jobbet för mig. Ni har förmodligen gett er av till en Söderhavsö men jag måste minsann fortsätta mitt jobb. Jag ska föra över alla bilder från minneskorten till ett par hårddiskar så fort som möjligt. Jag har alltid bilderna på minst två, av varandra, helt oberoende lagringsenheter. Jag har aldrig varit med om att bilder försvunnit eller förstörts och jag har ingen lust att råka ut för det heller. När jag fört över alla bilderna går jag igenom alla (en heldag innebär ca 2000 bilder) för att kasta de som är dåliga. Många bilder blir dåliga av olika anledningar och jag lämnar aldrig ifrån mig några dåliga bilder. Däremot får ni massor av bra bilder och anledningen till att jag är väldigt generös med antalet levererade bilder är att jag inte vill kasta fina bilder även om vissa bilder i princip kan se ut som kopior av varandra. Jag skulle kunna välja ut och slänga många fler och leverera färre men jag har valt att göra så här.
Efter en tid så kommer jag ha gjort mitt urval och då är det dags att börja redigera alla bilder för att sedan låta er kolla på dem. Jag skickar en länk till en sida där ni får kolla på ”påsikter” så att ni kan välja ut vilka bilder ni ska beställa på fotopapper. Jag kommer välja ut ett antal bilder som jag publicerar på hemsida tillsammans med en liten text som berättar om ert bröllop. Gäster och andra kompisar får på sätt ta del av bilderna och återuppleva kvällen igen.
Det som återstår sen är att jag levererar era bilder, både digitalt på DVD-skiva samt pappersbilderna. Om ni har beställt tackkort och en, eller flera, fotoböcker så kommer jag börja jobba med dessa också. Fotoböcker tar normalt längre tid för er att få. Detta beror på att jag under högsäsong har så mycket annat att hinna med. En annan anledning är att vi inte hunnit bestämma hur fotoboken ska se ut. Denna process ska man inte stressa igenom eftersom vi båda är måna om att den ska bli något alldeles speciellt. Däremot ser jag till att levererar tackkorten så fort som möjligt eftersom ni antagligen vill skicka ut dem så snabbt som det går.
Sammanfattning
Som ni märkt så innebär det en hel del jobb att vara bröllopsfotograf men, Shit (ursäkta språket), vad kul det är! Jag vill sammanfatta denna långa artikel med att säga:
- Kolla min bildstil innan ni kontaktar mig så att ni vet vad ni kan förvänta er
- Ta tid på er att planera er dag så att jag hinner med att fotografera de olika momenten. Ta gärna hjälp av mig för detta
- Lita på att jag gör ett bra jobb när det gäller att sköta kameran. Fokusera på att njuta av er dag istället
- Var ute i god tid när ni ska boka mig. 75 % av alla lördagar (maj-sep) blev uppbokade innan slutet av januari
Senaste kommentarer